Odbornici Građanskog demokratskog foruma podneli su na sednici Gradske skupštine Beograda, 27. septembra, predlog da se odlučivanje po skraćenom postupku prebaci u odlučivanje u redovnom postupku, jer se radi o važnim kadrovskim rešenjima. Već godinama se o izboru direktora ili vršilaca dužnosti direktora i članova upravnih odbora preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd, odlučuje u skraćenom postupku, što znači bez rasprave i bez ikakve mogućnosti da se čuju drugačija mišljenja.

Tako se događa da pojedini izbori i imenovanja izazivaju opravdana negodovanja, rekao je odbornik GDF Rade Veljanovski, podsetivši da je svojevremeno za direktora Beogradskog Džez festivala izabran matematičar, a za direktorku Muzeja Nikole Tesle, nastavnica srpskog jezika. Na prošloj sednici Skupštine Beograda, imenovan je upravnik Pozorišta Atelje 212, što je izazvalo negativnu reakciju zaposlenih u ovom pozorištu. I na sednicu 27. septembra, stigao je predlog da se za umetničkog direktora Filmskog festivala u Sopotu – SOFEST imenuje novinar Aleksandar Avramović. Dakle ne dramaturg, reditelj scenarista ili glumac, nego novinar. Svi predlozi i imena s obrazloženjima, odbornicima se dostavljaju na samoj sednici što onemogućava iole ozbiljnije upoznavanje s predlozima.

Kada je pre više meseci ista odbornička grupa pokrenula istu inicijativu, rečeno je da je način izbora pomenutih rukovodilaca usvojen u vreme Dragana Đilasa. Inicijativa je i sada odbačena što je dokaz da vladajuća grupacija ne menja stare odluke ako joj idu u prilog iako stalno kritikuje nekadašnje gradsko rukovodstvo.

GDF Info