Srbija je danas obeležila Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i Sretenje 1835. godine, kada je donet Sretenjski ustav. U kakvoj atmosferi je proslavlja u emisiji “Među nama” govore Dijana Vukomanović iz pokreta Srbija centar i Zoran Vuletić iz Građanskog demokratskog foruma.

Upitana u kakvoj atmosferi proslavljamo Dan državnosti, Dijana Vukomanović smatra da je prilično sumorna atmosfera baš zato što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojim nedavnim izjavama dao ozbiljne nagoveštaje da je spreman da potpiše sporazum sa Prištinom, što znamo da u krajnoj konsekvenci može dugoročno da znači odricanje od teritorije Kosova i Metohije.

„Nije izrečeno ali prosto se oseća u političkoj klimi Srbije. To se vidi i danas na obeležavanju Dana državnosti u Kragujevcu. Zaključak je da je ovo prilično otužna i sumorna atmosfera u političkom smislu“, rekla je ona.

Zoran Vulović se složio da je atmosfera sumorna, ali se nije složio oko razloga.

„Mislim da je sumorna baš zato što je predsednik Vučić pre 15 dana najavio da će Srbija ipak prihvatiti sporazum koji je ponudila EU i Zapad. A sumorna je i zato što poslednih 20 godina mi tumaramo i lutamo nedefinisani potpuno, proklamovani cilj je članstvo Srbije u EU, ali nakon atentata na Zorana Đinđića nijedna vlada nije bila iskreno proevropska i nije vodila proevrospku politiku. Sumorna je atmosfera zato što i posle 20 godina nakon desavanja na Kosovu, mi i dalje ne znamo šta hoćemo ali znamo šta nećemo“, istakoa je Vuletić.