Građanski demokratski forum (GDF) ide samostalno na beogradske izbore, nema kompromisa i odstupanja od osnovnih načela GDF, rekao je predsednik ove političke organizacije Zoran Vuletić.

On je na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, kod murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića rekao da je to obaveza svake političke organizacije koja ima ambicije da bilo šta promeni u društvu pa tako i kod nas u gradu, da se bavi političkim temama najbitnijim za društvo i samim tim je logično da se izađe na izbore.

“Ovog puta smo se odlučili za gradske i mislimo da je ovo pravo mesto sa kog treba da krenemo u političku kampanju. Beograd je prilično zapušten poslednjih desetak, možda i više godina, komunalne službe ne obavljaju posao kako treba, javne usluge koje plaćamo nisu (ni blizu) nivoa na kakvom bi trebalo da budu. Često me pitaju ljudi: a kakve veze sa tim problemima s kojima se suočava Beograd ima mural Ratka Mladića i ratni zločini o kojima često, možda i najčešće pričam, i ratovi devedesetih godina”.

Vuletić je mišljenja da je sve to usko povezano jer je nemoguće da bude dobar grad a da ne bude dobra Srbija, a dobra Srbija ne može da bude ukoliko ne izađe iz devedesetih godina koje su nas svojom sumanutom politikom i nacionalizmom potpuno zakovale u neki bezizlaz i mi živimo kao u danima mrmota.

On je rekao da na svakih pet, sedam ili deset godina birači izlaze na birališta sa željom: Dajte samo da ovoga sklonimo pa ćemo posle lako.

“Ne postoji ništa lako dok se ne promeni politika. Nama su potrebni novi ljudi, ali nam je još potrebnija nova politika, jer nam se ponavlja ista politika samo u različitim pojavnim oblicima još od devedesetih godina do dana današnjeg”.

I zato ne treba da se čudimo, rekao je Vuletić, otkud ponovo Ivica Dačić i Aleksandar Vučić na čelu Srbije 2012. godine posle sloma njihove politike devedesetih godina i sloma Srbije koji je tada doživela. Poražena i bačena na sporedni kolosek, mimo sveta, da ne kažem mimo Evropske unije kojoj još uvek samo deklarativno težimo.

“Dok ne budemo izašli iz tih problema nećemo moći da rešimo ni pitanje zagađenja na kvalitetan način. Nema ko da nam finansira najveće probleme osim Evropske unije kojima smo preplavljeni u ekologiji, nemamo privredu koja će biti u stanju da odgovori na zahteve 21. veka i normalnog života zato što smo oslonjeni na kineske i ruske investicije, iako svi znamo da investicija nema ni u tim zemljama”, rekao je Vuletić.

Na konferenciji “kod murala” govorio je i predsednik Političkog saveta GDF, novinar Boško Jakšić, rekavši na početku da se “nismo slučajno našli na ovom mestu koje opominje”.

“Mi želimo da se beogradske i druge kanalizacije pročiste. Imamo precizne i razrađene planove da se izborimo sa glavnim problemima ovog grada, od urbanog nasilja preko bolje organizacije javnog saobraćaja i zdravstva do svođenja korucije na neku prihvatljivu meru. Samo bih podsetio da oni koji ćutenisu žrtve nego saučesnici”, kazao je Jakšić uz poruku: “Krajnje je vreme za promene!”

Novinarima se obratio i Aleksandar Kraus, predsednik antifašista Srbije koji je poručio da se Srbija mora izboriti sa svojim nacionalizmom i fašizmom.

Pored govornika na konferenciji su bili potpredsednik GDF Rade Veljanovski, članovi Političkog saveta Nenad ProkićDinko Gruhonjić i Svetislav Basara i Dragan Stojković iz Društva antifašista Zemun.

Omladina GDF držala je transparent “Mural nije lice Beograda”.