Nakon starta kod murala ratnom zločincu Ratku Mladiću pre nekoliko dana, Građanski demokratski forum (GDF) nastavio je kampanju za beogradske izbore 3. aprila na Novom Beogradu. Predsednik i potpredsednik ove organizacije, Zoran Vuletić Rade Veljanovski koji su i odbornici i Gradskoj skupštini medijima su se obratili ispred zgrade novobeogradske opštine sa namerom da poziv za narednu sednicu Skupštine uruče lično Aleksandru Šapiću (koji se za četiri godine nije pojavljivao) poziv za sednicu u ponedeljak, 31. januara, uruče lično na radnom mestu.

Vuletić je rekao novinarima da su on i Veljanovski sa saradnicima došli pred novobeogradsku opštinu “sa ambicijom da kandidatu vlasti za gradonačelnika Aleksandru Šapiću koji je i gradski odbornik u aktuelnom mandatu i predsednik opštine paralelno sa tim uručimo poziv za 36-u sednicu u ponedeljak kako bismo ga nekako zamolili i naterali da se konačno pojavi jer do sada nije bio ni na jednoj sednici”, rekao je Vuletić.

Njegove kolege, istakao je predsednik GDF, optužuju neke druge da, eto, četiri godine bojkotuju rad gradskog parlamenta a sve vreme primaju platu. “Evo, mi smo došli da obavestimo javnost da Aleksandar Šapić, kandidat za budućeg gradonačelnika Beograda to isto radi. Čovek bojkotuje sednice četiri godine a sve vreme prima platu. Ne bih sada stavljao akcenat na to iako je i to jedna od slika koja ga opisuje, nego činjenicu da je Šapić u ozbiljnom sukobu sa Zakonom o borbi protiv korupcije jer nije u redu i mimo je svake logike i morala biti istovremeno gradski odbornik i predsednik opštine jer na taj način on može da utiče na visinu opštinskog budžeta i na taj način dolazi u sukob interesa”.

Legalizacije divlje gradnje

Vuletić je rekao da je Šapić u obavezi da objasni takve stvari. “Drugo, pitanje s kojim bi morao da bude suočen kandidat za gradonačelnika, posebno vladajuće stranke, je da objasni kako je moguće da zaobilazi Zakon o planiranju i izgradnji jer je poznato unazad deset godina da je nekoliko divljih objekata sagradio, neke je već legalizovao a neki su u procesu legalizacije”.

Neverovatno je, ističe Vuletić, da vladajuća stranka nema nekog drugog kandidata nego preporučuje Beogradu čoveka koji je spreman da krši zakon a to je krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od šest meseci do godinu dana zatvora. Znate, Zakon o legalizaciji koji je kasnije nazvan Zakon o ozakonjenju bio je predviđen za ljude koji su devedesetih godina prošlog veka rešavali svoje životne probleme u onom ratnom haosu kada nije bilo urbanističkih planova i to je bilo zamišljeno kao pomoć tim ljudima ali nije bilo zamišljeno da pojedinci koji zloupotrebljavaju svoju moć i poziciju na vlasti – dolaze do svojih biznisa i reševaju svoje probleme izigravajući taj zakon kako ga je izigrao Aleksandar Šapić.

Mural – komunalni ili moralni problem?

“Neka buduća vlast će sigurno da podnese krivične prijave protiv svih odgovornih u gradskoj upravi koji su dopustili takve stvari. Aleksandar Šapić će uz ovaj poziv dobiti i predlog GDF za proširenje dnevnog reda u tački u kojoj mi tražimo uklnjanje murala Ratka Mladića i Radovana Karadžića sa svih javnih površina u Beogradu. Bilo bi jako dobro da se kandidat za gradonačelnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) oglasi na tu temu i odredi prema istoj. – šta za njega predstavlja mural ratka Mladića bilo gde a posebno ovaj u Njegoševoj ulici u centru grada. Da li je to komunalni ili moralni problem”, pita Vuletić, “imajući u vidu pre svega njegovu očaranost Veselinom Šljivančaninom sa kojimse rado fotografiše i to objavljuje javnosti. Ako Šapić misli da je moguće da se gradonačelnik glavnog grada tako ponaša, to je jako loše za Beograđane, ali to je jedna od većih šansi Beograđana jer ako SNS i Aleksandar Vučić nemaju boljeg kandidata od Šapića, molim sve Beograđane i glasače da razmisle o svemu ovome. On je na prošlim izborima prevario sve Beograđane, posebno Novobeograđane i to pretvorimo u našu prednost nad ovim prevarantskim kandidatom.

Veljanovski: Šapić neće biti gradonačelnik Beograda

“Vuletić i ja smo”, kazao je Rade Veljanovski, “jedina dva opoziciona odbornika koji sve vreme učestvujemo u radu Skupštine grada jer smatramo da je to naša obaveza prema građanima Beograda koji su nam na prošlim izborima ukazali poverenje. Dakle, nismo hteli da napuštamo Skupštinu grada iako je rečima teško opisati kakva atmosferu kada imate sve protiv sebe i kad samo dva odbornika govore protiv njihovih predloga za koje smatramo da nisu dobri za Beograd i Beograđane. Uspeli smo, evo, da ostanemo do kraja”.

Potpuno sam uveren, kazao je Veljanovski, da će naredni sastav Skupštine Grada Beograda da bude potpuno drugačiji i da će one stranke i političke organizacije koje su sada u opoziciji posle izbora 3. aprila biti u većini i potpuno sam uveren da Aleksandar Šapić neće biti gradonačelnik Beograda jer on to apsolutno ne zaslužuje. Već i po tome što u ovom mandatu potpuno ignoriše Skupštinu grada i ne pojavljuje se na sednicama i apsurdno je da jedna partije predlaže takvog čoveka za svog kandidata za gradonačelnika, čime samo pokazuje da je kadrovski potpuno infuficijentna i da nema prave ljude za to.

“Još jači razlog jeste u činjinici da je Šapić na prošlim izborima u predzbornoj kampanji obećavao ljudima u Beogradu i Novom Beogradu, najmnogoljudnijoj opštini ne samo u Beogradu nego i u Srbiji, neke sasvim druge stvari. On se tada predstavio kao građanska, proevropska opcija”.

Od toga nije bilo ništa i kao što smo videli nedavno je postao i član vladajuće partije a na takav način se ponašao i pre toga, istakao je Veljanovski. “Ne samo da nije radio svoj posao u Skupštini Grada Beograda nego nije radio svoj posao ni ovde u Novom Beogradu. Živim u ovoj opštini trideset godina i znam da nema nikakvih pozitivnih ostataka njegovog rada. Bavio se uglavnom Sportskim centrom “11. april”, ništa drugo ga nije zanimalo i sve je prepustio centralizaciji, da se iz jednog centra (SNS) odlučuje o svim opštinama pa i o Opštini Novi Beograd”.

Bez obzira na sve najave potpuno sam uveren da će neko drugi biti gradonačelnik Beograda posle narednih izbora”, rekao je Veljanovski.

Nakon obraćanja novinarima predstavnici GDF su pokušali da poziv i materijal sa sednici uruče lićno Šapiću. Nije im dozvoljeno. Moćna plavuša iz prizemlja rekla je Goranu koji se isprečio ispred Vuletića da ne mogu kod predsednika “nego mora preko pisarnice!”