Sa najvećom zabrinutošću upozoravamo javnost na opasne i potencijalno tragične ideje o novim prekomponovanjima Zapadnog Balkana koje potiču iz krila opozicionih parlamentarnih partija. Umesto da ponude alternativni i Vučiću suprotstavljeni model razvoja našeg društva, skoro sva ne-fašistička opozicija odbija da prihvati evropsku ideju i reprodukuje vučićevski, radikalski i nacionalistički narativ.

Tako je jedan od lidera koalicije Moramo Nebojša Zelenović izneo krajnje opasnu ideju o ponovnom otvaranju svih potencijalnih žarišnih tačaka u regionu.

Umesto da pođe od istine da je Srbija jedino nerešeno pitanje regiona, jer se ne zna gde su joj granice i zbog toga odbija da prihvati postojeće stanje, Zelenović je rešio da sve ostale države regiona proglasi za otvorena pitanja i njihovu sudbinu prepusti nekakvoj međunarodnoj konferenciji.

Prateći stare nacionalističke snove i ne skrivajući pretenzije prema susedima, Zelenović predlaže da se većina država Zapadnog Balkana demilitarizuje ili stavi pod patronat Srbije.

Zaboravlja Zelenović sve presude međunarodnih sudova i osnovne činjenice iz udžbenika istorije.

Ratovi na Balkanu u poslednjoj deceniji prošlog veka počeli su iz Srbije i svako mirovno rešenje na takvoj konferenciji bi moralo da podrazumeva razoražavanje Srbije.

Sve granice dobrog ukusa, Zelenović je prešao kada je predložio formiranje ratne mornarice Srbije koja nema izlaz na more. Sprovođenje ovakve zaumne i opasne ideje bi podrazumevalo litijašku okupaciju crnogorske luke Bar.

Ne pitajući susede Srbije da li žele da se pred njom pokore, razoružaju, ustupe joj svoje luke, Nebojša Zelenović je učinio najveću uslugu Aleksandru Vućiću, jer je legitimisao Vučićevo agresivno postupanje u regionu.

 

Od Zelenovićevih političkih i koalicionih partnera očekujemo da se izjasne o idejama nedosanjanog admirala opasnih namera, dok od zapadnih ambasada, čiji je Zelenović čest gost, očekujemo da upozore svog sagovornika da je posejao zlo seme novog rata na Zapadnom Balkanu.

GDF će se najoštrije suprotstaviti novim ratnim planovima i novim agresijama srpskog nacionalizma prema našim susedima. Zelenovićevi militaristički i ratni planovi mogu biti samo u interesu ruske politike totalne destabilizacije i destrukcije našeg regiona.