Potpisivanje peticije protiv izgradnje gondole na Kalemegdanu počelo je danas na Terazijama i ispred tržnog centra “Ušće” na Novom Beogradu. Potpise građana sakupljaju aktivisti Građanskog demokratskog foruma.

Potpisi će se sakupljati ovog, ali i naredna dva vikenda, kao i radnim danima. Inicijativa za stavljanje van snage odluke o izgradnji gondole biće predata Skupštini Beograda, a odborinici Građanskog demokratskog foruma će je predstaviti gradskim vlastima.

Predstavnica Građanskog demokratskog foruma Maja Perović rekla je za FoNet da sprovode ovu akciju da bi animirali Beograđane da im daju podršku u njihovim naporima da spreče izgradnju gondole.

Ona je, kod štanda na Terazijama, rekla da bi izgradnjom gondole bio narušen izgled Kalemegdana I prekršen niz propisa.

Kako se navodi u letku koji su aktivisti delili građanima, izgradnjom gondole trajno bi bila ugrožena vrednost Beogradske tvrđave kao kulturnog dobra, narušio bi se integritet i istorijska vizura Kalemegdana, oštetili arheološki slojevi i materijalni ostaci istorijskih epoha i dovela u pitanje UNESKO nominacija “granice Rimskog carstva – Srbija”.

Bio bi prekršen i Zakon o prostornom planu, Generalni urbanistički plan Beograda, Plan generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinica lokalne samouprave Beograda koji zabranjuje “postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju, naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvatorijalnim obuhvatima”.