Došlo je vreme da se Srbija konačno opredeli. Politika četiri stuba doživljava terminalnu fazu oko ukrajinske krize, izjavio je predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, povodom reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je danas u Monaku rekao da će osuditi priznavanje separatističkih regiona na istoku Ukrajine (od strane Rusije) “kada predsednik te zemlje Volodimir Zelenski na televiziji osudi NATO agresiju na Srbiju 1999. godine.

“Jako mi je žao strepnji i potencijalnih stradanja Ukrajinaca kao i stradanja ruskih građana koji će biti izloženi sankcijama zapadnih država zbog agresivne politike koju je preduzela ruska država priznavanjem oblasti Donjecka i Luganjska, a sada i vojnom okupacijom tih delova Ukrajine”, izjavio je Vuletić za portalforum.rs.

Srbija bi morala konačno da se prilagodi evropskoj spoljnoj politici ukoliko zaista želi da ostane na EU putu. Agresija Rusije ne ostavlja ni najmanje prostora za kalkulacije u tom pravcu. Pokušaj Aleksandra Vučića da skrene pažnju sa centralnog pitanja da se jasno izjasni oko aktuelne krize u Ukrajini pokazuje njegov politički kukavičluk i nespremnost na nedvosmisleno okretanje Evropskoj uniji.

Dodao bih, kaže Vuletić, da predsednik Srbije na podmukao način brani Miloševićevu politiku koja je izazvala NATO bombardovanje kome smo bili izloženi, a on bio bitan šraf politike 90-ih koja nas je izložila bombardovanju. Način na koji se danas poneo prema građanima Ukrajine obrativši se ucenjivački predsedniku Zelenskom pokazuje potpuno odsustvo empatije za Ukrajinu kao žrtvu agresije Rusije. GDF podržava teritorijalni integritet i celovitost Ukrajine i zahtevamo od Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Srbije da takvim stavom potvrdi evropski put Srbije, istakao je Vuletić.