Reakcija tužilaštva na događaje sa vaterpolo utakmice Crvene Zvezde  i Šapca na kojoj su navijači nosili transparent i skandirali “šiptar, hrvat, balija nije naša bratija”, rečito govori o stavu vlasti kao i o tome da je ovakvo ponašanje legalizovano. Razlika između prekršaja i krivičnog dela nije u protivpravnosti već u težini i društvenoj opasnosti. Postavlja se pitanje šta je trebalo da uradi šovinstička rulja, pa da uđe u kriminalnu zonu iz nadležnosti dežurnog tužioca.

Svi bitni elementi izazivanja nacionalne mržnje su ispunjeni. Jasno je da je povod za to angažovanje i prisustvo trenera Vičevića koji je Hrvat, kao što je jasno da se izrazi šiptar i balija odnose na Albance i Bošnjake,  s tim što se koriste uvredljivi izrazi koje u javnom diskursu preferira ministar Vulin, a ponekad i njegov prethodnik Dačić. Dežurni tužlac je uputio policiju na sudiju za prekršaje jer nema krivičnog dela.

Podsećamo da je dežurni tužilac svojevremeno naredio da se pusti uhašeni osumnjičeni za proizvodnju droge Kuluvija i da je ovaj boravio na slobodi ceo jedan dan, zbog čega su naknadno nastali problemi u istrazi. Tom dežurnom tužiocu nije falila dlaka sa glave, niti iko zna kako se on zove.

Ovo je u potpunoj političkoj harmoniji sa odlukom Apelacionog suda da se pusti na slobodu Miroljub Vujović komandant Srpske paravojske koja je streljala preko 200 ljudi u Vukovaru. Evidentno je da se ovde kao izvor prava primenjuje groteskni patriotizam, serviran od vlasti.

Građanski demokratski forum najoštrije osuđuje promovisanje politike zla koju su demonstrirali navijači, naknadno podržani od tužilaštva.

Zoran Vuletić – predsednik GDF