„Krajnje je vreme da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i SNS/SPS ministri prestanu da brane svoju ratnu prošlost i pažljivo pročitaju Kamberijeve argumente zašto himna Bože pravde ne može da bude i himna Albanaca, kao ni ostalih nacionalnih manjina (21) koje žive u Srbiji. Takođe bi dobro bilo da te argumente čuje i ostatak političkog establišmenta, posebno tzv. najozbiljniji opozicionari, bivši SzS i novoformirane ekološke kolone koje beže od politike“, ističe za Danas Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma povodom skupštinske polemike o uvođenju obaveze intoniranja državne himne „Bože pravde“ u škole od 1. septembra.

Polemiku u Skupštini Srbije na ovu temu pokrenuo je na sednici šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi naglašavajući da ideološke struje koje pothranjuju uvođenje obaveznog intoniranja himne „Bože pravde“ „pripadaju istoj ideološkoj struji reakcionizma, rasizma, neofašizma i neokolonijalizma“ kao najvatrenije pristalice Viktora Orbana, Janeza Janše, Vladimira Putina, svih onih koji gaje empatiju prema Aleksandru Vučiću“.

Kamberi spašava čast Parlamenta

Na njegovu primedbu da je „legalizmom uveden i antisemitizam, pa i nacizam” ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ga je, između ostalog, pozvala da se izvini i optužila za širenje govora mržnje.

Kamberi je u Skupštini kazao da se „danas dešava ono što smo i očekivali od ove vlasti” a to je da se, kako je rekao, krije iza nacionalizma, a da nije obezbedila bolju privredu, zdravstvo, školstvo.

Zoran Vuletić, koji je jedan od retkih opozicionih odbornika u Skupštini Beograda, kaže da Kamberi, kao malobrojna opozicija u Narodnoj Skupštini, „spašava čast našeg parlamenta“ te da nema ničeg netačnog u onome što je Kamberi govorio, a što pojedini zameraju.

„Njegova obraćanja i način na koji argumentuje svoje stavove u jednostranačkom parlamentu Srbije pokazuju dobronamernost ka građanima Srbije i spremnost na lično žrtvovanje zarad pravljenja pravog multikulturalnog društva koje bi moglo i moralo da se okrene zapadnom sistemu vrednosti i punopravnom članstvu u EU. Međutim, i ovoga puta je bio suočen sa bujicom uvreda od strane ministara i poslanika većine jer je ispravno detektovao probleme koji se decenijama ne rešavaju i umnožaju poput ovog zakonskog slušanja himne u školama“, ističe Vuletić.

On postavlja pitanje i zašto je našim političarima teško da prihvate istinu i istinom se obrate građanima tražeći podršku na izborima, uz objašnjenje da je jedan od problema oko koga političari na vlasti ne govore istinu – pitanje Kosova, oko koga bi upravo poslanik kakav je Kamberi mogao da im pomogne.

Razrešenje kosovskog čvora najvažnije pitanje

„Najveći problem Srbije danas je kosovski gordijev čvor. Znaju to svi političari baš kao što znaju kako je došlo do tog čvora. Takođe znaju da bez razrešavanja tog čvora u Srbiji malo šta može da se popravi. Nije moguće rešiti ni jedan veći ekološki problem, popraviti zdravstveni sistem, socijalnu zaštitu, podići ekonomiju na zdrave noge kako bi funkcionisala bez zelenaških kineskih kredita”.

“U takvoj Srbiji prosveta bi bila motor razvoja za razliku od sadašnje gde se deca od najmanjih nogu indoktriniraju. Danas im se nameće besmisleno slušanje himne Bože pravde, a ranije im je nametnut pravoslavni verski obred prilikom proslave dana škole”.

“Ono što naši političari ne znaju je to da uz pomoć hrabrog Šaipa Kamberija mogu mnogo lakše da reše problem sa Kosovom. Dobro bi bilo da što pre izađu iz demagoškog opravdavanja srpske politike 90-ih. koja je dovela naše društvo u ćorsokak“, naveo je Vuletić.