Događaji koji su promenili 2021. prema izboru sagovornika dnevnog lista Danas

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma

Podigla se ekološka svest kod građana. Način na koji je vlast promovisala Rio Tinto je u najvećoj meri poslužio podizanju te svesti. Vlast uporno dokazuje da je bivša vlast ona koja je dovela Rio Tinto u Srbiju i da oni samo ispunjavaju te obaveze bez obzira što su svesni da je ta tehnologija za eksploataciju upitna sa stanovišta očuvanja životne sredine. Vlast je dokazala da ne bira temu i sredstva da polarizuje društvo. Verujem da je takva podrška eksploataciji litijuma štetila i samoj kompaniji Rio Tinto, nije isključeno da dobijemo posebnu tužbu po tom osnovu. Takođe je i Srbiji u budućnosti naneta ogromna šteta jer je na brutalan način s druge strane rudarstvo kao privredna grana dezavuisano i postalo je kolateralna žrtva politike u Srbiji.

Opstajanje murala Ratku Mladiću mesecima i rasprava oko tog nacionalnog fenomena. Politički establišment se pokazao u najgorem svetlu. Braneći mural vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem brani svoju ratnu prošlost na taj način, a „prava“ opozicija (SSP, NS, DVERI) tiše ili glasnije brani politiku koja je dovela do epiloga kakav je Ratko Mladić. Nažalost, ni zeleni pokreti ne vide mnogo problema oko murala niti povezuju ekološke probleme sa moralnim zagađenjem kojim je Srbija preplavljena kada je u pitanju Ratko Mladić.

Konačno otvaranje novih poglavlja (klastera) u pregovorima sa EU nakon dve godine. Do nastavka pregovora je došlo nakon pritiska na Vučića i njegovog ustupka u pregovorima na relaciji vlast – opozicija posredstvom evroparlamentaraca kada smo dobili minimalno poboljšanje izbornih uslova i izlazak svih partija na izbore. Drugi pritisak koji je urodio plodom, a trajao je godinama, jeste izmena ustava i najavljeni referendum za januar koji je EU ocenila kao pomak. Verujem da je odluci o nastavku pregovora pomogao i pritisak demonstranata zbog inkvizitorskog zakona o eksproprijaciji koji je povučen. Nažalost, kada se ovako važne odluke donose pod pritiskom i u krajnjim rokovima, obično suština bude loše objašnjena javnosti i mi sada imamo totalnu konfuziju oko referenduma zakazanog za 16. januar 2022. godine.

 

izvor: danas