U VALJEVU ODRŽAN MITING PODRŠKE UZBUNJIVAČU ALEKSANDRU OBRADOVIĆU

Kakva je to zemlja u kojoj se uzbunjivač kidnapuje, odvodi u zatvor i potom pod pritiskom javnosti stavlja u kućni pritvor, a ne istražuju njegovi navodi, eho je mitinga podrške Aleksandru Obradoviću održanog u organizaciji Novog optimizma. Otvarajući skup srpski parlamentarac Srđan Milivojević rekao je da su Valjevci privilegovani što imaju “heroja ovog vremena, srpskog Snoudena, koji deluje kao metan koji davi ropstvo u Srbiji”. Pomenut je i nedavni poklon ruskog predsednika Vladimira Putina srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, puška, za koju je MIlivojević izrazio bojazan da bi je “tata i sin mogli izvesti u Ukrajinu”.

“Ima nade dok ima ljudi kao što je Aleksandar Obradović, koji je kazao istinu u zemlji u kojoj se toliko laže. Jedan čovek je odlučio da govori i zatočen je. Rizikovao je mnogo ali, makar bio u Centralnom zatvoru ili u kućnom pritvoru, Obradović je slobodan čovek i tražeći potpunu slobodu za njega tražimo je za svakog čoveka u ovoj zemlji”, rekao je potpredsednik srpskog Pen centra, pisac i izdavač Gojko Božović i citirao Danila Kiša – Bolje je biti progonjen nego među progoniteljima.

Na mitingu u Valjevu govorila je i studentkinja Dejana Stošić (Jedan od pet miliona) koja je zapitala Valjevce zašto gase svetla i skrivaju se, ne želeći da podrže svog heroja “koji je sebi i svojoj porodici nacrtao metu”. Gde je nestala hrabrost, upitala je i rekla da će se jednog dana ipak u knjigama učiti da je Valjevo “učestvovalo u svrgavanju jednog diktatora”- Ne plašite se Aleksandra Vučića, njegovog ministra Sline, Velikog Plagijatora  i poltrona, svi će oni da padnu zbog naroda zbog nas, rekla je Stošićeva.

I posle 80 dana od hapšenja u Obradovićevom krivičnom predmetu ne postoji dokaz protiv njega. “Svugde u svetu se za onoga što krade kaže da je lopov, samo se u Srbiji i Srpskoj naprednoj stranci za takvog govori da je “sposoban čovek” (Srđan Milivojević). Na skupu u Valjevu od političara bio je samo predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac, a od javnih ličnosti Obradovićev advokat Vladimir Gajić i karikaturista Dušan Petričić koji je zatočenom uzbunjivaču za ovu priliku poklonio posebnu karikaturu formata A3.

Na kraju mitinga podrške Beograđanima i Valjevcima pridružili su studenti iz Novog Sada i zajedno, njih više od tri stotine glavnom ulicom odšetali do Obradovićevog stana gde ih je pozdravio sa balkona, isturenog slobodnog položaja.

 

Dragan Banjac, Info GDF