Aktivisti Građanskog demokratskog foruma prikupili su 750 potpisa Beograđana za stavljanje na dnevni red Skupštine grada predloga odluke o anuliranju odluke o izgradnji gondole Kalemegdan – Ušće.

Na današnjoj konferenciji za štampu, još jednom je naglašeno da ovakva izgradnja može trajno da ugrozi vrednost Beogradske tvrđave kao kulturnog dobra, da naruši integritet i istorijsku vizuru Kalemegdana, kao i da ošteti arheološke slojeve i materijalne ostatke istorijskih epoha.

Arhitekta Bojan Kovačević, predsednik Akademije arhitekture, objasnio je stručne aspekte i razloge zašto je izgradnja gondole štetna po kulturno nasleđe kao što je Beogradska tvrđava, a predsednik odborničke grupe u Skupštini grada Rade Veljanovski, podsetio je na proceduru pokretanja građanske inicijative u gradskoj skupštini.

Posle konferencije za novinare odbornici GDF i aktivisti tri političke organizacije koje čine politički savez Dogovor, predali su na pisarnici Skupštine grada predlog odluke o obustavljanju izgradnje gondole sa potpisima građana kojih je znatno više od 500, kako Poslovnik gradskog parlamenta predviđa. Predlog odluke upućen je predsedniku gradske skupštine, Nikoli Nikodijeviću.