Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić ocenio je za FoNet da je Srbija nepouzdan partner u međunarodnoj zajednici, neiskren u nastupu i strateškom cilju, kojem pitanje Kosova u najvećoj meri opredeljuje i spoljašnju i unutrašnju politiku.

 

“Od unutrašnje politike zavisi kakva će biti spoljna politika. Očito je da imamo takva lutanja u politici Srbije, u vezi sa ciljem – šta je naš cilj. Deklarativno, to jeste članstvo u Evropskoj uniji, ali kompletno društvo već se obeshrabrilo zahvaljujući političarima koji već 20 godina unazad to rade samo deklarativno, neiskreno, i onda me ne čudi ovakav izveštaj,” izjavio je Zoran Vuletić u intervjuu za FoNet, komentarišući izveštaj Evropske komisije o napretku država koje su otpočele pregovore o članstvu u EU, među njima i Srbija.

“Ova neiskreni odnos prema Evropskoj uniji i ova politika ‘Dobro jutro, čaršijo!’ ka sve četiri strane, prvi je postavio Boris Tadić [nekadašnji predsednik Srbije]. Tomislav Nikolić i [Aleksandar] Vučić su prosto nastavili to, samo imaju malo drastičniji oblik koji se nekom sviđa ili se nekom ne sviđa. Ima manifestacije oje mi možemo više ili manje da kritikujemo, ali ovaj sadašnji ‘vučićizam’ u odnosu na Evropsku uniju, gde je to zaista neiskren pristup, prvi je postavio Tadić s blaži marketingom i lepšim marketingom prema EU; ali, suštinski, ni jedan ni drugi nisu uradili ništa od 2003. ili 2004. godine. Dakle, 17 godina tapkamo u mestu.”

Govoreći o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija s predsednikom SAD Donaldom Trampom, Vuletić kaže: “Nisam od onih koji bi kritikovao sastanak u Vašingtonu. Mislim da je nešto dobro i doneo ‘Vašingtonski sporazum’, posebno građanima na Kosovu. Pravo da Vam kažem, podržavam svaki razgovor i svaki dogovor koji donese nešto dobro građanima i srpske i albanske nacionalnosti. To nam je preko potrebna stvar i za mene je dobra vest. Imamo tu arbitražu Amerike oko [jezera] Gazivode, imamo Hezbolah kao terorističku organizaciju, imamo otvaranje američke agencije za investicije. Mislim da je to dosta dobro. Ipak će se raditi neka infrastruktura.”

“Kosovo u velikoj ili najvećoj meri opredeljuje i spoljnu i unutrašnju politiku. Ukoliko Srbija bude imala hrabrosti da na ovakav način priđe tom problemu i reši ga konačno, mislim da ne možemo da očekujemo probleme sa strane Rusije i Kine. To je naš problem, kojim moramo mi da se bavimo. E, sad, zašto smo mi iz svoje nemoći predali, delegirali Rusiji i Kini da malo više vode računa o tome, pa onda oni kroz to umesto o nama vode brigu o sebi kroz taj problem. Treba da izađemo iz ‘moda’ u kojem će neko drugi da trguje našim problemima, rešavajući svoje,” rekao je Vuletić u razgovor s novinarkom FoNeta Ivanom Šanjević.

“Srbija je generalno nepouzdan patner. Kada imate odnose s nekim koje prvo neiskren u nastupu, neiskren je u strateškom cilju, ne može da bude iskren ni u razgovorima i u partnerskom odnosu. Koliko god se mi hvalili kroz predsednika Vučićća kako je iskren sa svima, kako svima kaže sve otvoreno, politički cilj koji smo proklamovali ne ostvarujemo. Deklarativno smo ga proklamovali i svemu tome ne možemo da budemo ni sa kim iskreni,” kaže Zoran Vuletić u intervjuu za FoNet.