Boško Jakšić predsednik Političkog saveta

Tri dana posle vanredne skupštine Građanski demokratski forum (GDF) sinoć je (u bašto restorana “Vuk”) konstituisao/promovisao svoje savetodavno telo. Posle kraćih konsultacija, predsednik Foruma Zoran Vuletić saopštio je da će Političkim savetom (PS) predsedavati novinar Boško Jakšić i da će se (zasad) osamnaestorica redovno sastajati svakog prvog ponedeljka u beogradskom Medija centru od 18 do 20 sati.

“Razgovaraćemo o najvažnijim temama i problemima našeg društva, a ukoliko neko misli i želi može, unutar grupe i uz saradnji sa informativnom službom  GDF, da reaguje i dnevno i to ćemo objavljivati na veb-stranici Foruma”, kazao je Vuletić.

Predsednik PS rekao je da “prvi dokument sa kojim budemo izlazili mora da bude kratak i ne sme da se raspliće raznim frazama tipa ‘bolji je mir od rata’, i ne bi smeo suviše konkretno da ulazi u različite teme jer ćemo onda doći u opasnost da neku temu ispustimo.  A ako ih prenabrojimo to će da naliči ugovor od 42 tačke (aludirajući na dokument “Sporazum sa narodom 1 od 5 miliona – p.a.) koji nema nije potreban kao kopija i koji se pokazao koliko je neefikasan”.

Jakšić kaže da je veoma važno da Savet “potvrdi naše demokratsko opredeljenje za rešavanjem najvećeg nacionalnog pitanja. Ako treba da podržimo ekonomske mere za oporavak i za stvaranje jedne efikasne države, posebno treba da insistiramo na pravljenju pravne države i svih institucija koje pripadaju pravnoj državi i svim i svih sloboda koje joj pripadaju.

“Sve konkretne naše namere i ideje i kako ćemo to da radimo, ostavićemo za posle; ne treba ni da idu u fusnote, pokazaćemo da li umemo ili ne umemo da radimo. Dakle, kratko, jasno, napraviti kroki našeg profila koji je poprilično jasan i po ljudima koji su se ovde okupili”, rekao je Jakšić.

U bašti kod “Vuka” sinoć su bili: Filip David, Boško Jakšić, Mijat Lakićević, Svetislav Basara, Aleksej Kišjuhas, Tomislav Marković, Jovan Komšić, Tanja Petovar, Nenad Prokić, Olivera Ježina, Vlatko Sekulović i Milivoj Bešlin i članovi Predsedništva GDF Rade Veljanovski, Uroš Đukić, Ivan Srdanović, Maja Perović i Dalibor Milanković.

Dragan Banjac, GDF Info