Saopštenje GDF povodom  zabrane  emitovanja dokumentarca o Amfilohiju Radoviću u Zrenjaninu

Skidanje dokumentarnog filma „Svjedok bože ljubavi“, o Amfilohiju Radoviću, sa programa Festivala „Pres vitez“ u Zrenjaninu, mnogo je opasnije od obične cenzure, jer se radi o državnom projektu negiranja istine o ljudima koji su imali poguban uticaj na katastrofalnu stvarnost.

Površno je i kontradiktorno mišljenje Ministarstva kulture o „mogućim kontroverzama i indukovanju politčiki obojenih zaključaka“, jer je Amfilohijevo delovanje srž velikog dela tridesetogodišnjih kontroverzi, politiziranja i ideologiziranja religije u cilju podsticanja mržnje, revanšizma i velikosrpske nadmenosti.

Umesto da ohrabri debatu o nedovršenim temama naše bliske prošlosti i sadašnjosti i mogućnost dolaženja do ishoda koji će slične pojave preduprediti u budućnosti, Ministarstvo sprečava dolaženje do istine i odriče pravo objektivnim novinarima da pokažu viteštvo u suočavanju sa izuzetno teškim i kompleksnim temama.

Građanski demokratski forum smatra da država time dokazuje etabliranost nacionalizma i klerikalizma i onemogućava razumu da zaustavi smrtonosnu nit nacionalizma, pokrenutu pre tri decenije.

Podilaženje organizatora i Ministarstva-sponzora reakcijama domaće javnosti kojima se tražilo da pomenuti film ne bude na repertoaru festivala,  samo je dalje ohrabrivanje grupa i ideoligija koje su dominirale u zasnivanju i ostvarivanju politike zla koja je na ovim prostorima donela nesreću svim narodima. Beznačajni pojedinci, poput Mlađana Đorđevića, promotera ruskog uticaja u Srbiji, koriste priliku da se, ovakvim apelima, afirmišu u javnosti veličajući Amfilohija kao najznačajniju ličnosti Srpske pravoslavne crkve, ne shvatajući da upravo tako brukaju i crkvu i vernike.

 GDF Info