POLITIČKI SAVET GRAĐANSKOG DEMOKRATSKOG FORUMA

“Kakve su to najave ako predsednik države kaže da Srbija ‘ima vojsku mnogo jaču od nekadašnje jugoslovenske’ “za koju je Tito govorio da je treća armija u svetu”

Prvi radni sastanak članova Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma (GDF) održan je zahvaljujući tehnološkom napretku (Zoom) i Medija centru, pošto je više članova ovog tela govorilo iz svojih domova, a imali su priliku i da prate ceo tok skupa. Poseban kuriozitet je da se članica Saveta, istoričarka Latinka Perović obratila telefonom i u “prenosu” čula diskusije svih članova.

Nakon što je predsednik GDF Zoran Vuletić rekao da su predsednik Saveta Boško Jakšić, potpredsednik Rade Veljanovski i on juče imali razgovor sa predstavnicima pokreta “Ne davimo Beograd”, Latinka Perović je rekla da je dobro da se pokret širi, ali da je proteklih dana mnogo razmišljala o tome “Šta, u stvari, hoće Srbija?”, pojasnivši da su je na to usmerili “sastav vlade, sednica parlamenta i ono što se pre dva dana dogodilo u Crnoj Gori”.

 

Sa širenjem pažljivo

Profesor FDU Nenad Prokić opominje da su “zbog širenja po svaku cenu” mogući problemi, pogotovo ukoliko bi došlo “do umekšavanja naših koraka”. Prvi problem Prokić na tom planu očekuje (“iako je on veoma pristojan čovek”) s Nebojšom Zelenovićem (Zajedno za Srbiju), a drugi od “pripajanja” Ne davimo Beograd.

 

Perović je rekla da nije došlo do promene politike iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka i da je ono što se čini kao privid promena rezultat “pritiska spolja”. Promenjena je paradigma, rekla je Latinka Perović, citirajući Dobricu Ćosića, koji je govorio “da smo gubitnici u ratu, ali da je došlo vreme da to dobijemo u miru”. Srbija ide na organizovanje Srba u svim bivšim jugoslovenskim republikama i nosioci vlasti su sve otvoreniji u tome, kaže Perović, dodajući da je to opasno po mir u regionu.

“Kakve su to najave ako predsednik države kaže da Srbija ‘ima vojsku mnogo jaču od nekadašnje jugoslovenske’ “za koju je Tito govorio da je treća armija u svetu”, i “hoće li Srbija novi rat?!” Komentarišući poslednje događaje u Crnoj Gori posle smrti mitropolita Amfilohija, Latinka je rekla da ju je, gledajući prenos, sve to podsetilo da se radi o “drugoj antibirokratskoj revoluciji”, i da je to, posle Gazimestana, najizraženiji politički događaj i snažna homogenizacija Srba u Crnoj Gori i doprinos velikoj podeli u toj zemlji.

Predsednik Saveta Boško Jakšić je mišljenja “da je u ovom političkom prostoru napravljena praznina”, misleći na opredeljenost za Evropsku uniju i evropske vrednosti, da su svima u Srbiji “puna usta EU”, a da to, uz one antievropske, proevropske stranke to opredeljenje “iskazuju stidljivo”.

Srpsku sabornost komentarisao je član PS pisac Svetislav Basara, rečima da se “ogromna većina populacije hvata na taj lepak”, i da se sve bilo jasno već nakon otpora demokratizaciji posle 5. oktobra 2000. – politikom koju su forsirali Vojislav Koštunica, posle njega Boris Tadić i sada Aleksandar Vučić, da se stvorio model “koji svakako vodi u rat”. Basara je podsetio da je crnogorska DPS pobednik poslednjih izbora i da GDF sa Đukanovićevom partijom treba da uspostavi kontakt, kao i sa bh. partijama (u Federaciji u Republici Srpskoj) i svakako sa Miloradom Pupovcem. Na to je Vlatko Sekulović rekao da pored DPS treba sarađivati i sa partijama SDP i SD, dodajući da su partneri GDF “svi koji nisu bili na Amfilohijevoj sahrani”.

Sednica Saveta GDF

Sednica Saveta GDF 02.11.2020.

 

Advokatica Tanja Petovar kaže da je “pansrpska ideja jedna endemska bolest”, da je aktuelizacija te ideje sada u novom omotaču i da se veliki broj stanovništva okreće na tu stranu. Vlatko Sekulović veruje da je u Crnoj Gori bio “pokušaj druge antibirokratske revolucije” i da u toj zemlji postoji jaka građanska svest. On napominje da je građansko i nacionalno prisutno u svim evropskim društvima, navodeći da je gradonačelnik Budimpešte građanski orijentisan, a istambulski – sekularan. Predsednički kandidat po Sekuloviću treba, osim što je jasno opredeljen za Evropu, da prizna ratne zločine, zalaže se za ljudska prava i slobode uz vladavinu prava i rešavanje pitanja Kosova.

Dinko Gruhonjić apeluje na GDF da ne pravi nikakve kompromise sa nacionalistima i ne “trguje” sa istraživačima javnog mnjenja. Ujedno (“zbog autističnog okruženja”) predlaže regionalnu saradnju sa tamošnjim pokretima i strankama sličnih političkih uverenja. Novinar Mijat Lakićević je podsetio na raskol između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i novih crnogorskih izbornih pobednika i da te događaje treba pratiti i iskoristiti.

Tomislav Marković je mišljenja da srpski vlastodršci “ne žele uređenu državu”. I da su uspeli, kaže, da stvore veliku Srbiju kakva bi to zemlja bila?! Marković akcentuje na stremljenju ka “stvaranju srpskog sveta”, što je znak da Vučiću i mnogima pre njega nije do stvaranja uređene države već naprotiv.

Na kraju je predsednik GDF Zoran Vuletić rekao da nema bojazni da će ovaj pokret “spustiti kriterijume” i da je glavna zadaća “na podizanju energije i uveravanje javnosti u ono za šta se zalažemo”.

Dragan Banjac