Živeći sa mrenom političkog katarakta koju izaziva ostašćenost, još jednom su samopromovisani vlasnici istinske demokratije i ekskluzivni salonski gerilci borbe protiv režima upali u zamku koju im je namestio onaj protiv koga se bore.

Incident u Aranđelovcu, kada su jurišnici “Zavetnika” prekinuli promociju knjige “Kontraendorfin” Svetislava Basare, potvrdio je nepodnošljiv stepen ostrvljenosti koji razara društveno tkivo Srbije i razotkriva nezrelost delova proevropske akademske opozicije koja se više bavi forenzičkim pitanjem “ko su istinski rivali Aleksandra Vučića?” nego promenom sistema.

Nije ovde reč o Građanskom demokratskom forumu ni o Basari koji je član Političkog saveta GDF-a. Reč je odlasku na stranputicu na koju navode razmagnetisane busole raznih aktera ovdašnje političke scene.

“Kristalnoj noći” napada na pisca i knjigu, prethodio je jedan ugledni tvit: Molim vas da ne kupujte knjige Svetislava Basare. Inspirisani tom porukom ili ne, jurišnici “Zavetnika” krenuli su u razbijačku misiju kakva nikome i nikada ne bi smela da se dogodi.

Basaru neko može da ceni ili ne ceni. Isto važi i za knjigu. Može da se dopada ili ne, da obraduje ili iznervira. Sve je to u granicama normalnosti ali iskače iz tih okvira kada se zbog ličnog omraza prema Basari potpuno prećuti ono što se dogodilo na promociji knjige u Aranđelovcu.

Basara je pod baražima kritika od kako ne piše za “Danas”. “Kontraendorfin” deli sudbinu svog autora i izaziva pometnje još od vremena kada je dobio ovogodišnju NIN-ovu nagradu. Kongregacija za doktrinu istine proglasila je Basaru za “vučićevca”. Da li to važi i za GDF čiji je ugledni član? Dugo bi trajala debata oko ovih podmetanja, ali to nije tema.

Tema je sramno ćutanje oko zlodela koje se zove napad na knjigu. Knjiga je, kao i sloboda, nedodirljiva. Tako bi trebalo da bude, Ali nije.

Onima kojima je Basara trn u oku a ne vide zavetničke batinaške balvane, koji mobilišu javnost da ne kupuje Basarine knjige, treba postaviti pitanje: kada ste već toliko dosledni i hrabri, kada umišljate da okupljate saveznike u borbi protiv režima, zašto nemate hrabrosti da poručite: Ne kupujte knjige Dobrice Ćosića. Otac nacije je otac mnogih zala koja su nas snašla. Uključujući i velikosrpske “Zavetnike” koje tako sramno abolirate.

Boško Jakšić, predsednik Saveta GDF