Za dnevni list Danas sa novinarkom Snežanom Čongradin o trenutnim odnosima Srbije i SAD razgovarao je Zoran Popović, član Predsedništva GDF.

Pismo kongresmena SAD u kojem se predlažu sankcije za politički vrh Srbije, a potom susret sa američkim izaslanikom za Balkan, Gabrijela Eskobara sa opozicionim predstavnikom Draganom Đilasom, predsednikom Stranke slobode i pravde, u Americi, govori nam da je ovde reč o nameri da se pre eventualnog definisanja novih akcenata i nijansi u politici američke administarcije prema Srbiji prikupe što potpunije informacije o unutrašnjoj situaciji i spoljnoj politici zemlje – kaže za Danas Zoran Popović, bivši ambasador Srbije u Belgiji i Luksemburgu, Makedoniji, potom ambasador u Savetu Evrope u Strazburu i aktuelni član Predsedništva Građanskog demokratskog foruma.

„Tri zemlje koje su pokrenule inicijativu treba da pričaju sa ostalim zemljama koje su skeptične. Bez svih šest zemalja neće biti uspeha“, poručio je Eskobar koji je video-linkom učestvovao na skupu „Otvoreni Balkan – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona“ u Skupštini Srbije.

On je rekao da zemlje koje uđu u EU postanu prosperitetnije i da je region zapadnog Balkana region izuzetnih prilika, jer su ljudi iz tih zemalja doprinosili i razvoju SAD i EU i da je potrebno da u saradnji doprinesu i svom regionu.

– Određene promene su, naravno, moguće i treba ih očekivati, s obzirom na izmenjene okolnosti u međuvremenu, ali, čini mi se neće biti suštinske. Jer, znate kako kažu, veliki brodovi sporo menjaju kurs pa tako ni dugoročna strategija SAD. Nova politika će se izvesno definisati mnogo brzo, ipak, a na osnovu podataka koji se mogu dobiti, američki izaslanik za Balkan, Gabrijel Eskobar, ima određen i vrlo precizan mandat, i on sad skuplja argumente za definisanje jasnije politike i nekih novih nijansi prema Srbiji. Pa tako treba gledati i te sankcije koje se predlažu za uvođenje vlastima u Srbiji, samo kao jedan od elemenata koji bi mogao uticati na eventualne i izvesne promene u politici SAD.

Međutim, pri razmatranju takvih varijanti, neophodno je sagledati celinu raspoloženja javnosti u Srbiji zbog čega bi se moglo očekivati da Eskobar ima razgovore i sa drugim uticajnim političkim faktorima u zemlji ali i civilnim društvom i organizacijama koje su prisutne na ovdašnjoj sceni – kaže Popović.

U celini, dodaje naš sagovornik, mogu se očekivati povećani pritisci posebno prema aktuelnim političkim vlastima, kako zbog poznatih problema korupcije, slobode medija, ljudskih prava, tako i pravne države. “Posebno pritisci se mogu očekivati u periodu priprema za predstojeće izbore” , zaključuje Zoran Popović.