Predsjednik Građanskog demokratskog foruma Srbije Zoran Vuletić ocjenjuje u izjavi za Dnevne da je prekjučerašnji doček premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića u Beogradu bila ”tužna potvrda politike Srbije prema Crnoj Gori, još od 2004. godine, kada je Vojislav Koštunica formirao Vladu nakon atentata na premijera Đinđića”. Poručuje, međutim, da je pokušaj Srbije da ponizi Crnu Goru bio uzaludan, jer druga strana na to ne pristaje, a ni Krivokapić nije autentični predstavnik Crne Gore, čak ni aktuelne većine.

“Srpska politika se vraća tiše ili glasnije na onu koju je nekada Milošević utabao, negira se Crna Gora kao država i Crnogorci kao nacija. Nedimovićev doček ogolio je tu politiku, ali ipak nije uspio da ponizi Crnu Goru. Da bi pokušaj poniženja uspio neophodno je da i druga strana pokaže da na to pristaje, a ta druga strana nije Krivokapić”, poručio je Vuletić.

Podsjetimo, Krivokapića je prekjuče dočekao srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović (inače funkcioner Vučićeve Srpske napredne stranke), koji je došao bez kravate i u farmericama.

Prema riječima Vuletića, premijerka Srbije Ana Brnabić je juče “bahato i neuspješno” pravdala Nedimovićevo opušteno oblačenje i ponašanje i ko zna koji put “ostavila utisak nedorasle osobe za funkciju na kojoj se nalazi”.

“Takođe, nema osjećaj da time nanosi štetu građanima Srbije. Jer, premijer Krivokapić nije autentični predstavnik Crne Gore da bi bio ta strana koja pristaje na poniženje sopstvene države, šta više on ne može da kaže ni da predstavlja parlamentarnu većinu koja ga je izglasala. Političke okolnosti u Crnoj Gori ga još uvijek održavaju na mjestu premijera jer nema hrabrosti u Demokratskom frontu da i formalno obori vladu i ide na vanredne parlamentarne izbore”, smatra predsjednik Građanskog demokratskog foruma Srbije.

Na pitanje kakvu poruku zvanični Beograd šalje Crnoj Gori, odnosno kome sve u Crnoj Gori, Vuletić odgovara da je Srbija ovakvom organizacijom posjete poslala poruku i svojim izvođačima radova (DF-u) da nije zadovoljna brzinom rasturanja građanskog koncepta Crne Gore, a posebno izborom premijera koji se na krajnje čudan način ponaša.

“Takođe je tragično ćutanje većeg dijela srpske opozicije u vezi sa ovom posjetom što potvrđuje gotovo konsenzusu odavno poraženoj politici koje se Srbija uporno drži i čiju će cijenu ponovo platiti njeni građani”, ističe Vuletić.

Komentarišući pitanje o jučerašnjoj najavi da će se Demokratski front vratiti u parlament, te razlozima da to navodno rade zbog građana, iako Krivokapićevu vladu smatraju nepostojećom, Vuletić smatra da se radi o još jednom pokazatelju totalne konfuzije koja prati novu vlast.

“Naprasno vraćanje DF-a u parlament se pravda izglasavanjem bitnih zakona za građane, što zaista zvuči naivno. Na vlasti su više od godinu dana, a sada su se sjetili građana. Rekao bih da se ipak radi o potpunoj konfuziji koja prati vladu od prvog dana”, ocijenio je sagovornik Dnevnih.

Vuletić je prokomentarisao i pitanje o poruci Krivokapića iz Beograda liderima Demokratskog fronta, da ne pristaje na ucjene “nevidljivih lidera”, ocjenjujući da se obje strane očigledno dobro poznaju.

“Premijer Crne Gore je znao zašto to kaže. Iskustvo je pokazalo da će ipak prioritet u odlučivanju kod Demokratskog fronta imati njihov lični interes bjesomučnog osvajanja vlasti po dubini. Zato i može sebi da dozvoli da ih uvrijedi riječima da su “nevidljivi lideri”, kaže Vuletić.

(Dnevne novine)