Prof. Rade Veljanovski bio je gost novinarke Nevene Madžarević u emisiji “Probudi se” u jutarnjem programu Nova S. Veljanovski je komentarisao dnevno političke teme, razgovarao o izbornim uslovima u susret predstojećim izborima 2022. godine, njegovoj ulozi u budućem nadzornom telu za kontrolu medija kao i uticaju opozicionih organizacija na njihovo poboljšanje.

 

Predloženi ste za člana privremenog nadzornog tela za praćenje medija, da li Vam je jasna ta funkcija i šta će biti Vaš posao?

“Zvanično sam predložen za obavljanje tog posla a da li ću to biti i ko o tome donosi konačnu odluku nije mi do kraja jasno. Meni je možda ta funkcija i najjasnija, obzirom da sam ja pisao deo platforme o poboljšanju izbornih uslova. Moj predlog nije u celosti prihvaćen, ja sam predložio da u tom nadzornom telu budu predstavnici fakulteta koji imaju studije medija i novinarstva, predstavnici NVO (Birodi, Crta, Transparentost Srbija) kao i predstavnici novinarskih udruženja. To nije prihvaćeno, nego je rečeno da treba da bude šest predstavnika koje predlaže REM i šest predstavnika koje predlaže opozicija, od toga tri predlažu straneke koje su učestvovale u pregovorima o izbornim uslovima uz podsredstvo evroparlamentaraca i tri predstavnika iz stranaka koje nisu učestvovale u tom procesu”.

U takvoj podeli gde REM predlaže polovinu tih članova, postavlja se pitanje šta će to nadzorno telo moći da uradi što ni REM ne uspeva? Da li su tačni navodi predstavnika NVO da će taj organ služiti REM-u samo za skidanje lične odgovornosti?

“Ne slažem se sa konstatacijama svojih kolega koji su tog stava. Ideja je da to nadzorno telo u kooperaciji sa REM-om pokuša da pomogne da se zakoni koji se odnose na rad medija tokom kampanje poštuju više. To telo bi služilo REM-u da mu ukazuje na njegove obaveze, ne da mu bude nadređeni niti da mu podilazi”.

Da li se uvođenjem ovog zakona priznaalo da REM ne sprovodi u praksi ono što je njegova inicijalna obaveza?

“U ovom procesu su učestvovale dve strane, vlast i opozicija. Vlast naravno nije priznala da REM ne radi po zakonu, dok je opozicija kao i ja tog stava. Zato smo i napravili ovo nadzorno telo koje je nažalost modifikovano u odnosu na prvobitni predlog zato ne treba imati prevelika očekivanja. Ovo je način da pokušamo da kooperacijom nateramo neke ljude da rade svoj posao. To se odnosi na javne servise ali i na sve druge javne medije”.

Koje ključne stvari bi do datuma izbora trebalo sprovesti i obezbediti?

“Nazalost mi u tom pocesu već kasnimo, ja mogu govoriti u svoje lično ime obzirom da još uvek ne znam ko će sve sedeti u tom telu i kakvi su njihovi stavovi o ovim pitanjima. Po meni trebalo bi se posvetiti tome da već od danas, ne od momenta raspisivanja izbora se uravnoteži situacija kako u javnim servisima tako i u komercijalnim medijima, da se da veći prostor za kritičko, opoziciono mišljenje. Kada to kažem ne mislim samo na predstavnike opozicionih stranaka već i na predstavnike nezavisnih stručnjaka, građana i slično. Ja kao i drugi ljudi koji se stručno bave ovim pitanjem znamo da postoji funkcionerska kampanja, kampanja vlasti i njenih najviših funkcionera koja je permanentna. Svedoci smo da je od momenta objavljivanja datuma izbora pojačana ta funkcionerska kampanja to jesvima očigledno, ako se opoziciji da samo neposredno pred izbore prostor u medijima to neće biti dovoljno”.  (M. M.)

(ceo intervju možete pogledati na video linku u prilogu)