Građanski demokratski forum sa velikom zabrinutošću posmatra ponovno crtanje mapa na Balkanu i narative o novom ratu na postjugoslovenskom prostoru. Oštro osuđujemo sve „papire“ i predloge koji podrazumevaju novo krojenje granica, jer dobro znamo da se granice uvek menjaju ratom i ispisuju krvlju.

GDF najoštrije osuđuje retoriku i politiku Aleksandra Vučića i njegovih saradnika prema regionu. Rukopis papira slovenačkog premijera Janše je očito ruski, a nalogodavci novog igranja ratom su režimi u Beogradu i Budimpešti. Evropski populistički autokrati u nemogućnosti da ponude bolju budućnost građanima svojih zemalja, ponovo zveckaju oružjem i crtaju mape kao uvod u nove ratne sukobe.

GDF od evropskih institucija i demokratskih zemalja EU traži da se izjasne o opasnim namerama koje se dogovaraju u trouglu Vučić – Orban – Janša. Ako EU nema efikasne mehanizme da za ratnohuškačko ponašanje kazni punopravne zemlje članice, poput slovenačke i mađarske autoritarne vlade, očekujemo da prestane da vlast Aleksandra Vučića posmatra kroz ružičaste naočari. Vučić je ključni sprovodilac ruskih interesa na Zapadnom Balkanu i središnji faktor nestabilnosti u regiji. Bez višestruke evropske pomoći u demokratizaciji Srbije, neće biti mirnog i stabilnog Balkana.

Kolege u opoziciji i opozicione medije pozivamo da ne prećutkuju Vučićeve rušilačke namere i putinovsku destrukciju regiona. Demokratska opozicija se mora politikom nametnuti kao alternativa vlasti i kao pouzdan partner i sagovornik Evropskoj uniji. Tek tada će biti zamislivo uskraćivanje međunarodne podrške Vučiću i pomoć u uklanjanju njegovog štetočinskog režima.

Zoran Vuletić, predsednik GDF