Prema medijskim izveštajima, u Sportskom centru Šumice juče je upriličena sramotna repriza poraznog programa “Srpski svet”. Na obeležavanju 13-te godišnjice Pokreta socijalista, kripto-partije Aleksandra Vulina, koji je više član SNS nego sopstvene partije – on i njegovi gosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, crnogorski Srbin Andrija Mandić, haški osudjenik Vladimir Lazarević i ostali – ponovo su promovisali ideju koju su nakazno zastupali i pre više od četvrt veka i tako uveli Srbiju u poraz od kojeg se neće stotinu godina oporaviti. Pošto su i dalje na vlasti, oni opet promovišu istu propalu ideju, jer drugo ne umeju. Stare manipulacije su opet u punom jeku, sakrivene iza nekakvih jedva novih ideja, do sada potpuno nekompatibilnih srpskom nacionalizmu, kao što su feminizam i gej populizam. Naravno to je sve upakovano u njihov primitivni nacionalizam.

„Dragi moji Srbi, socijalisti radujem se što vas vidim. Kada smo se pre 13 godina okupili, Srbija nije izgleda kao danas. Pre 13 godina partije DOS-a prodale su zemlju, prodavali, izručivali, armija rušena, policiji zabranili da radi, pljačkaška revolucija dovedena do kraja”, rekao je Vulin.

Poruka da je „zadatak ove generacije političara stvaranje “srpskog sveta”, stara je lažna kruna opskurnog sastanka u Šumicama. Naravno, Vullin ne preporučuje svoju stranku za taj grandiozni pothvat, već Vučića i njegov SNS.

Očekivano su izostale preko potrebne reakcije. Takvi nacionalistički pokliči su uništili sve ostale političke ideje medju Srbima na Balkanu. Liberalna opozicija je danas u lošijoj situaciji nego 1991. I to je apsolutni poraz.

Ove izjave aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, kao i ostalih učesnika retrogradnog skupa, veoma su opasne poruke. To ne samo da Srbiju označava kao potencijalnog izazivača budućih sukoba u regionu, doduše slabašnijeg nego ikada, nego i jasno udaljavanje od evropskog puta. Ovo najnovije plašenje suseda, iako je više namenjeno unutrašnjoj politici, zloslutno definiše Srbiju kao zemlju koja i dalje ne uspeva da prepozna sopstvene interese, već isključivo interese trenutne političke elite, koje ostvaruje preko Rusije i Kine.

 

Zoran Vuletić, predsednik GDF