Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko učinio je ono što je odavno trebalo da bude razumna pravna mera u demokratskom društvu, nametnuo je zakon o zabrani negiranja genocida, o kome institucije u toj državi nisu mogle da se dogovore. Incko je razložno uočio da u Bosni i Hercegvini jača nacionalistički govor mržnje, koji se manifestuje kroz negiranje zločina genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, pa čak i kada su za te zločine već donete pravosnažne presude domaćih i međunarodnih sudova. Činjenica da se ovakvi zločini negiraju i da nije bilo saglasnosti da se anticivilizacijsko ponašanje sankcioniše, jedan je od dokaza nefunkcionalnosti i prevaziđenosti podele države BiH na entitetske strukture u kojima se na događaje iz bliže prošlosti i dalje gleda sa pozicija nacionalizma, revanšizma i isključivosti.

Građanski demokratski forum, pozdravlja odluku Valentina Incka, jer je ona podrška istini, humanosti i dobrosusedstvu, a zasnovana je na činjenicama i pravosnažnim presudama. GDF osuđuje reakciju Milorada Dodika i uvrede na račun visokog predsavhnika, jer Dodik time ne doprinosi interesima srpskog naroda u BiH, već potvrđuje da su Srbi poslednjih nekoliko decenija imali loše rukovodstvo koje i njih i sve susedne narode guralo u ratne sukobe, nesreću i smrt. Ako sadašnji lider bosanskih Srba želi da nastavi ono što su započeli Karadžić i Mladić, on doprinosi nastavku tragedije i za Srbe i za ostale narode, ne samo u BiH, već u celom regionu.

GDF smatra da je humana i etička odluka Visokog predstavnika težak udarac i Vučićevoj ratnohuškačkoj politici tzv. srpskog sveta koja je zasnovana na negiranju prethodnih zločina, kako bi se naše društvo spremalo za nove. Sramotna i neuka reakcija nominalne premijerke Srbije, svedoči o pravim revanšističkim namerama koje Vučićev režim ima prema regionu.  Razum nalaže da se negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca mora sprečiti u svakom društvu, pa i u Srbiji gde ovakvih pojava ima svakodnevno.

 Zoran Vuletić, predsednik GDF