Jučerašnje skandalozno urušavanje susednih objekata u neobezbedjenu temeljnu jamu tokom iskopa podzemnih etaža za novi objekat na gradilištu u ulici Vidovdanska 4, na Vračaru u Beogradu – u svemu je odraz stanja u društvu u kojem živimo. Kako na lokalu tako i na nivou centralne državne vlasti. Dakle, kako u pogledu diletantizma nadležnih organa, tako i njihovih ispostava u obliku “investitora”.

Zašto nadležna gradjevinska inspekcija nije obustavila iskop temeljne jame unutar sipova, koja očigledno nije propisno razuprta – pre urušavanja?

Zašto gradjevinski inspektor nije obustavio radove na kojima se jasno videlo da završne naglavne grede sipova nisu medjusobno uvezane u jedinstveni konstruktivni prsten?

Ako zakonom obavezni Projekat zaštite temeljne jame odgovara stanju na terenu pre urušavanja objekata i jame, zasto Investitoru Projekat nije vraćen nazad – nego je prihvaćen i Gradjevinska dozvola izdata?

Ako je obezbedjenje temeljne jame izvodjeno suprotno od odobrenog Projekta obezbedjenja temeljne jame, zasto nadležna Gradjevinska inspekcija nije obustavila radove do vraćanja u prvobitno stanje i startovanje radova isključivo po odobrenom Projektu iz Gradjevinske dozvole?

Da li će iko odavde otići na robiju u skladu sa Zakonom, ili ce Vesićevi i Vučićevi Investitori ponovo biti zaštićeni, vreme će pokazati zasigurno.

Ako prodju nekažnjeno kao nasilnik iz Novog Sada koji javno lomi ruke mladiću, onda ćemo jasno znati ko je ovde zapravo – i investitor, i izvodjač, i naručilac posla.

 Zoran Vuletić, predsednik GDF