GDF pozdravlja presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za ratne zločine. Presuda ključnim ljudima bezbednosnog sektora Miloševićeve Srbije, dokaz je učešća Republike Srbije u ratovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Ignorisanje kao jedina reakcija koju je naše društvo pokazalo na presudu dokaz je tvrdnje da se Srbija nije suočila sa svojom ratnom prošlošću. Upravo zbog toga je Vučić danas moguć i zbog toga imamo ponovnu politiku teritorijalne ekspanzije ovoga puta uvijene u narativ o tzv. srpskom svetu.
GDF ne očekuje od kreatora i protagonista ratne politike iz 1990-ih, od naslednika onih stranaka koje je formirala Služba Jovice Stanišića da se oglašavaju povodom presude. Ali se od demokratske opozicije očekuje da iznese svoj stav. Demokratsku alternativu Vučićevom autoritarizmu i velikosrpstvu ćemo prepoznati ako se bude izjasnila o pogubnoj ratnoj politici iz 1990-ih. Razgraničenje sa nacional-šovinizmom i zločinima iz 90-ih prva je obaveza svake demokratske partije koja deluje u današnjoj Srbiji.
Zoran Vuletić, predsednik GDF