Građanski demokratski forum poziva diplomatske predstavnike zemalja članica Evropske unije, Velike Britanije, SAD i ostalih demokratskih zemalja da obuzdaju ekspanzionističke inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića u regionu. Zloupotrebljavajući podršku zapadnih demokratija Srbiji u procesu priključenja EU, Vučić nesmetano, a posebno intenzivno od 2018, sprovodi politiku destabilizacije susednih država, čime prati destruktivnu politiku Rusije prema Zapadnom Balkanu i Evropi.
Izjave Vučićevog omiljenog ministra Aleksandra Vulina, koji je alter-ego predsednika Srbije, ne bi trebalo minimizirati i ignorisati. Vulinove inicijative na stvaranje tzv. srpskog sveta je samo drugim jezikom opisana stara šešeljevska politika tzv. velike Srbije koju je Aleksanddar Vučić veći deo svog poliitčkog života zagovarao.
GDF podseća da je takva zločinačka i velikodržavna ideja oterala u smrt preko 130.000 ljudi, unesrećila hiljade osakaćenih i 2 miliona raseljenih. Kasna reakcija međunarodne zajednice je i tada uzrokovala mnogo više patnji nego što bi bilo da je reakcija bila pravovremena. Zbog toga je sada od suštinske važnosti da reakcija na Vulinove najave novih ratova i stradanja, za istu staru i zločinačku ideju, bude brza, efikasna i pravovremena. Aleksandru Vučiću mora biti stavljeno do znanja da novi rat u regionu neće biti dopušten.
GDF od predstavnika demokratske opozicije u Srbiji očekuje da se bez dvosmislenosti i populizma izjasne o opasnim i ratnohuškačkim namerama Vučićevog omiljenog trbuhozborca. Svi oni koji budu prećutkivali opasne namere naprednjačkog režima u regionu biće saučesnici ne samo u provociranju novog rata na Balkanu, već i pomagači u učvršćivanju autokratskog i korumpiranog režima u Srbiji.

Građanski Demokratski forum Zoran Vuletić, predsednik