Danas je Dan pobede i Dan Evrope. Predsednik Vučić kaže da je EU naša kuća. Kako tu izjavu treba razumeti? Da li kao znak približavanja Srbije članstvu u EU?
Građanski demokratski forum bi taj stav rado pozdravio da ta Vučićeva izjava ne traje koliko i svečani prijem Delegacije EU u Srbiji.
S druge strane, Vučić je pokazao svoju antievropsku doslednost, jer danas na Dan pobede dodeljuje orden Karađorđeve zvezde prvog stepena austrijskom književniku Peteru Handkeu. Ovaj pisac je prema mnogim kritičarima i germanistima zaslužio Nobelovu nagradu za književnost, ali njegova angažovanost u prikazivanju i relatizovanju srpske strane u ratu u Bosni nesumnjivo nije u skladu sa evropskim vrednostima za koje bi Vučić trebalo da se zalaže,  a nije ni u skladu sa izjavom datoj na prijemu kod gospodina Fabricija predstavnika EU u Srbiji.
Vučićeva odluka da ne prisustvuje paradi u Moskvi i da na Dan Evrope postupi potpuno antievropski je samo potvrda njegove vizije o ,,bezgrešnoj” Srbiji devedestih i neprihvatanja da se suočimo sa zločinima učinjenih u njeno ime. Da li je danas prećutno odobravanje dodele ordena Handkeu od ostatka opozicionih partija,baš kao i svojevremena prećutna saglasnost sa Vučićevom čestitkom Handkeu prilikom dodele Nobelove nagrade rečima ,,sada Srbija ima dva Nobelovca’’ znak tihog slaganja sa odbranom poražene srpske politike devedesetih?
Građanski demokratski forum osuđuje takvu politiku i poziva nezavisne medije da pomognu građanima pri izboru sledeće godine. Tragično bi bilo da nam se ponovo dogodi Vučić ili Vučić u novom pojavnim obliku.
Zoran Vuletić
Predsednik GDF