Zoran Vuletić, odbornik Građanskog demokratskog foruma u Skupštini Beograda i Natalija Simović iz Ne davimo Beograd smatraju da je učešće građana u donošenju regulacionih planova za teritorije na kojima žive od suštinskog značaja. “Ne reaguje se na vreme i javnost mora na vreme da se alarmira pre nego što se donese neki plan”, ističe Vuletić. “Mislim da je izuzetno važno i apsolutno protivzakonato ne slušati građane po ovom pitanju”, dodaje Simović.

Video: N1/YouTubeDan uživo, 18.12.2020.

“Tokom te procedure koja je jako duga, potrebno je godinu i po dana do konačnog usvajanja na gradskoj skupštini, treba pribaviti dozvole saglasnosti svih nadležnih institucija, tako da na kraju, dok se dođe do gradske skupštine on je već praktično usvojen od svih institucija koje moraju na to da utiču”, kaže Vuletić u Danu uživo na TV N1.

Na pitanje da li građanske inicijative na tom planu mogu nešto da promene, Simović smatra da mogu i dodaje da smo svedoci da su “komšijske inicijative” dosta promenile i na Zvezdari, gde ona živi, ali i povodom planirane gradnje u šumi u Košutnjaku.

“U ovakvoj centralizovanoj vlasti, sve poluge vlasti su takve da ne postoje više nezavisne institucije, i lako će se pribaviti sve potrebne dozvole. Ostajemo jedni drugima. Postoje male pobede, koje će ultimativno zaustaviti ili odložiti do daljeg neke akcije. Građani imaju moć i treba da se pitaju kako će izgledati njihov kraj”, smatra Simović.

Vuletić kaže da su najveće manjkavosti na početku procedure donošenja regulacionih planova, kada građani nisu ni obavešteni da se donosi neki regulacioni plan.

“Mi smo počeli kampanju protiv gondole, tada je već bilo kasno jer je plan već donet, i na Novom Beogradu i na Kalemegdanu gde je posečeno drveće. Sva sreća u 2021. nema plana za gondolu”, kazao je on.

“Da smo imali odgovorniju vlast na Novom Beogradu od (predsednika opštine Aleksandra) Šapića, on bi svoju okolinu obavestio šta se planira, pa bismo imali potpuno drugačiji epilog od današnjeg. Došli smo do tačke kada je nepovratno taj plan usvojen. Tako se nadam da će se desiti i sa makiškim planom (vodoizvorištem Beograda gde se planira izgradnja metro stanice i naselja).

Skupština Beograda je danas usvojila budžet za 2021. koji će biti nešto veći od milijardu evra, i za koji je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da je razvojni.

Na pitanje da li će, imajući u vidu situaciju sa koronavirusom, moći da bude ostvaren prihod, Vuletić kaže da nije siguran da će “prihodovana strana moći da ostvari planirani prihod, što zbog pandemije, što zbog nesposobnosti tekuće vlasti”.

“Pandemija, koja će se prebaciti u sledeću godinu, ozbiljno će ugroziti taj prihod. Mislim da država nije dovoljno učinila u pravednoj raspodeli pomoći privredi, ne očekujem da će prihod da bude ostvaren i očekujem već na proleće novi rebalans budžeta”, rekao je Vuletić.

Tema današnje skupštine grada bila je i dodela novih naziva ulica, a Vuletić je rekao da su se on i drugi opozicioni poslanik Rade Veljanovski “žestoko suprotstavili” da novinar Aleksandar Tijanić dobije ulicu.

“Nije bio veliki novnar kao što su ga neki predstavljali. On je neko ko je zapamćen u predvečerje atentata (na bivšeg premijera Zorana Đinđića) kao savetnik (bivšeg premijera Srbije i predsednika SRJ Vojislava) Koštunice, koji je izgovorio ‘ukoliko Đinđić preživi, Srbija neće’. Mi sa tim ne možemo da se pomirimo, kakav god novinar bio”, kazao je Vuletić.

Izvor: Televizija N1 – Gosti N1: Građani imaju moć i treba da se pitaju kako će izgledati njihov kraj