Izražavam punu podršku Draginji Vuksanović-Stanković, znam da se osjeća superiorno u ovom momentu jer je pobjednica. Građani Crne Gore sada su dobili priliku da se podsjete zbog čega nije mogla da opstane zajednička država kao i šta se sve može očekivati od vojvoda, poručuje sagovornik Analitike

Novi uradak osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja na gnusan, uvredjiv i vulgaran način (kakav je i naslov „publikacije“) govori o nekadašnjoj poslanici i predsjednici SDP-a, profesorici na Pravnom fakultetu UCG, Draginji Vuksanović-Stanković. I nije ovo prvi put Šešelju da nasrće i na Vuksanović-Stanković i na Crnu Goru a, nažalost, vjerovatno ni posljednji.

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) iz Beograda Zoran Vuletić u izjavi za Portal Analitika podsjetio je da je Vuksanović-Stanković čitav život bila nasuprot Šešelju i njegovoj politici, kao i njegovim političkim nasljednicima koji su, kaže, bili nastavljači te politike dok je Šešelj bio u haškom zatvoru za zlodjela koja je počinio protjerujući Hrvate iz Hrtkovaca.

„Ne čudi me frustriranost Šešelja jer je njegova nacionalistička ideologija sa ciljem stvaranja Velike Srbije doživjela potpuni debakl, za razliku od politike gospođe Vuksanović-Stanković koja je u Crnoj Gori bila jedna od perjanica pobjede nad Šešeljem i njegovom ideologijom. Šešelju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne preostaje ništa drugo nego da se na najprimitivniji način kroz Šešeljeve pamflete obraćaju susjedima prijeteći im i brukajući građane Srbije“, kaže Vuletić.

Prilika za podsjećanje što se može očekivati od vojvoda

Kako dodaje, primajući Šešelja u predizbornu koaliciju za nastupajuće izbore, Aleksandar Vučić (pravi predsjednik SNS) je najotvorenije pokazao da nije odustao od ideologije koja je 90-ih godina zapalila bivšu Jugoslaviju radi ostvarenja velikodržavnog projekta.

„Više od 100 hiljada ljudi izgubilo je život i milioni su raseljeni po etničkom osnovu! Začuđujuće je odsustvo šire reakcije javnosti u Srbiji na narastajuće prijetnje regionu posljednjih pet-šest godina koje dolaze sa najviših državnih mjesta poput direktora BIA, koji je otvoreno Srpski svet nazvao Velikom Srbijom“, podvlači Vuletić.

Građani Srbije, kako dodaje, moraju da budu svjesni opasnosti, a opozicioni političari ne smiju da bježe od ove teme i da pred izbore vode kampanju kao da živimo u Švedskoj koja 200 godina nije ratovala.

„Izražavam punu podršku Draginji Vuksanović-Stanković. Znam da se osjeća superiorno u ovom momentu jer je pobjednica. Građani Crne Gore su sada dobili priliku da se podsjete zbog čega nije mogla da opstane zajednička država kao i šta se sve može očekivati od vojvoda“, zaključuje Vuletić.

Nepodnošljiva tišina državnog vrha Crne Gore

Ono što naročito zabrinjava, na momenat i više od Šešeljevih gnusnih pisanija, jeste nepodnošljiva tišina državnog vrha Crne Gore na Šešeljeve uvrede Vuksanović-Stanković, ali ujedno i pokušaj urušavanja ugleda građana i države.

Ni premijer Milojko Spajić ni predsjednik Skupštine Andrija Mandić nijesu se udostojili da stanu u zaštitu Vuksanović-Stanković, bez obzira na nepremostive političke razlike među njima.

S druge strane, to je učinio predsjednik države Jakov Milatović, no tek onda kada su ga novinari upitali za reakciju nakon svečane sjednice lokalnog parlamenta povodom Dana oslobođenja i Dana Prijestonice. U slučaju predsjednika to nije iznenađenje, jer smo za njegovog dosadašnjeg mandata navikli da ‘reaguje’ tek onda kad novinari izvuku pokoju reakciju od njega nakon nekog događaja, konferencije… Sjetimo se, slično je bilo i kad je Dodik iznosio svoje planove o brisanju granica, jednoj državi, direktno atakujući na teritorijalni i državni integritet i suverenitet Crne Gore.

Reakcije nema ni s adrese ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, kojem je upućena peticija da uputi protestnu notu Srbiji zbog knjige Šešelja, a koju je do sada potpisalo gotovo dvije hiljade građana.

Ipak, na kraju, ostaje nada da u građankama i građanima Crne Gore još uvijek gori ona luča slobode, zbog koje će se boriti i izboriti protiv primitivnih i mizoginih nasrtaja na Crnogorke, do konačne pobjede nad raznim šešeljima i politikama koje predstavljaju.