Sagovornik Analitike ukazuje da je premijer propustio momenat po završetku izbora kada je mogao brzo da formira snažnu proEU vladu i ne dozvoli sopstveno urušavanje. Ukazuje i da je prvo obraćanje novoizabranog predsjednika Skupštine potpuno na liniji politike koju je vodio u čitavoj svojoj karijeri

„Višemjesečno mučenje mandatara oko sastavljanja nove vlade potpuno je ogoljeno u noći izbora novog predsjednika Skupštine i kasnije izglasavanjem vlade“, naveo je u izjavi za Portal Analitika predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) iz Srbije Zoran Vuletić.

Premijer Spajić, kako ističe, nema politički kapacitet da nametne politiku sa kojom je dobio najviše glasova.

„Bjelodano se vidjelo da PES nema jedinstven politički koncept, veliko je pitanje koliko poslanika PES-a bi podržalo Spajića da je istrajao do kraja na evroatlantskom programu, kako je i obećao u kampanji. Za sada je dobio podršku samo da priča o tome, ali ne i da djeluje u tom pravcu“, smatra Vuletić.

Kako dodaje, Spajić je iz slabosti i političkog neiskustva dozvolio sebi da mu na kraju procesa vladu formiraju interesne grupe i susjedne politike zainteresovane za haos u Crnoj Gori, a najmanje on.

„Prvo obraćanje novoizabranog predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića je potpuno na liniji politike koju je vodio u čitavoj svojoj karijeri. Negirao je građanski koncept Crne Gore, nijednom riječju nije podržao program mandatara, falilo je samo da ponovi zašto je navijao za Srbiju protiv Crne Gore u Ligi nacija prije par godina čime bi plastično pokazao svoju suštinu“, ukazuje Vuletić.

Sagovornik Analitike smatra da je Spajić propustio momenat kada je bio politički najkredibilniji, tj. odmah po završetku izbora kada je, kaže, mogao brzo da formira snažnu proEU vladu i da ne dozvoli sopstveno urušavanje protokom vremena koje je došlo prije svega iz dijela PES-a koji predvodi Milatović.

„Nervoza i nestrpljenje koje je mandatar pokazao time što nije predstavio program svoje vlade već ga je umjesto toga objavio na Twitteru i Facebooku je neprimjerena, pokazuje da će u budućem radu biti posvećen kontroli sopstvene štete, jer od evropske Crne Gore nema ništa sa Andrijom Mandićem – svima je to jasno“, zaključuje Vuletić.