БЕОГРАД, 18. октобра 2021. (Бета) –  Председник Грађанског демократског форума (ГДФ) Зоран Вулетић објавио је да је бриселски споразум између Београда и Приштине од 2013. године решавао све важне тачке, оценио је да је оцењен формалне независности Косово јер је њиме преговорено да две стране неће ометати једну другу страну на путу у европску унију, за коју је чланство неовисна независност државе.

„Он је логичан след коначне капитулације 1999. године, Резолуција Света безбједности УН 1244 – за чији је садржај председник Србије Александар Вучић рекао да 95 одсто подржава став албанских страна у преговорима. Ахтисаријев план је имплементиран у косовском Уставу и проглашен је независност 2008. који је признао више од сто државе, покушавајући све воде западне тишине. Побројане чињенице ће бити уз једну од тачака Бриселског споразума – да Косово и Србија неће ометати једно друго на путу ка ЕУ – довести и до формалне независности Косова јер у ЕУ могу само независне државе ”, рекао је Вулетић за

Дачић и Вучић нису издавачи

Вулетић је рекао да подржи Бриселски споразум и исто тако због његовог потписивања данас не сматра председника Скупштине Ивице Дачића и Вучића „издајницима“.

„Њихова двојица су кривична због подрске ратне политике Милошевића и Шешеља која је довела до независности Косова деведесетих година. Данас смо сви још увек сигурни да су такви те ужасне политике и крајње време је да се Бриселски споразум имплементира до краја како бисмо почели да се бавим животом наше деце, тј. будућим на прави начин, ау прегледно време у клубу ЕУ ”, истиче Вулетић.

На питање да ли ХДФ коначно преговара са неким о заједничком изласку на изборе на пролеће, Вулетић је разговарао о разговору сада нема, али да ГДФ припреми свеобухватни политички програм са којим ће мислити да наступи, како би спровођење програма ”.

ЕУ – приоритет ГДФ, уредити односе са БиХ и Косовом

„Јако је важно да бирачи знају за шта треба гласати, није се довољно удружити без слободног политичког садржаја који би морао да буде јасан и недвосмислен. Политичка сцена нам је врло банализована и изведена на тоталитарни систем. Главни електронски медији, који су креирали јавно мење са обе стране или су у функцији Српске напредне земље (СНС), или у функцији Странке слободе и правде (ССП) и Народне земље ”, оценио је он.

Он је наглашен да ГДФ има предизборну сарадњу која може да направи само организацију која нема дилеме око апсолутног права, а то је да би највероватније могло да се укључи ЕУ.

„Неопходно је што ће пре завршити Бриселски процес и постићи коначни договор са Косовом, уредити односе са Босном и Херцеговином, а не допустити (српском члану Председавања БиХ Милорад) Документ да тумачи шта је национални интерес Србије. Зато, потребно је променити однос према Црној Гори и не подредити њену независност ”, навео је Вулетић.

На питање да ли ће ГДФ имати свог кандидата за председника Србије, Вулетић је одговорио да ће се додати да ће бити кандидати на опозиционој страни која ће подржати председника Вучића.

Медији поделени око две утицајне групе

„Ми смо млада оганизација, услови за развој и напредак у данашњој Србији су ужасно тешки. Медији су у демократским државама савезници грађана и помажу им да лакше и прецизније донесу одлуку о изборима. Код нас у оваквом расподели медијске моћи на оне које контролишу власт СНС државним ресурсима и Јунајтед групу, која кроз своју режију ради пропаганду строго групише странку бившег и новонасталог Савеза за Србију (СЗС) ”, истакнуто је он.

Коментаришући међустраначки дијалог о изборним условима уз посредовање представника Европског парламента, Вулетић је рекао да мисли да је постигнут приличан напредак попут најављеног учешћа ванпарламентарне опозиције у раду Републичке изборне комисије, као иу телу за праћење предизборног и изборног процеса кроз медије.

“Nažalost efekat tog, rekao bih uspeha opozicije u pregovorima sa vlašću, prilično je dezavuisala opoziciona grupacija – bivši i sadašnji SZS koja ima svoje medije i očigledno želi da gradi svoju poziciju na izborima veštačkom polarizacijom jer je to jedini način da se ne priča o politici”, ocenio je Vuletić.

Ruska “podrška” gubitničkoj politici oko Kosova

Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Vuletić je ocenio da je ona haotična i bez perspektive za društvo – nasleđena od prethodnih vlasti.

“Deklarativno idemo ka EU, a praktično se udaljavamo od nje uz neprimerenu saradnju sa Rusijom i Kinom. Takva pozicija se pravda podrškom Rusije u Savetu bezbednosti oko gubitničke kosovske politike, što je jeftin način za Rusiju da ostvaruje svoje interese na Balkanu”, rekao je on.

Додао је да се Србија са другим странама у односу на Кином ослободи договарање кредита „у четири ока“ за изградњу капиталних инфраструктурних пројеката без тендера, сакривајући се између међународног споразума.

„Истовремено смо имали стопе милиона евра одобрених кредита од Светских банака или ЕБРД за капиталне пројекте који се не повређују на које ћемо платити пенале због неспособности институције и одсуства политичких воља, али могу бити штетни због тога он је он.