Zoran Vuletić

Dobro bi bilo da se negde sastanu Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Boris Tadić, Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Boško Obradović, Miloš Jovanović, a dobrodošli su i opozicioni politički ćutolozi iz parlamenta.

Krajnje je vreme da se dogovore ko je od njih danas izdajnik, tj. ko je ponovo izdao Kosovo.

Ne bi im to bio prvi sastanak, viđali su se i kod donošenja Ustava 2006. kao i prilikom izglasavanja svih kosovskih rezolucija u parlamentu Srbije.

U jednoj od tih rezolucija su junački izglasali vojnu neutralnost, kao što su zajedno 2008. odbranili Kosovo time što su poklonili Putinu kompletan energetski sektor Srbije.

Krajnje je nemoralno tražiti bednu političku šansu na opstrukciji procesa koji bi doveo do konačnog mira između Kosova i Srbije. Oni koji to čine su ostavili i previše tragova svoje nesposobnosti i kvislinškog delovanja da bi nam bili potrebni neki novi tragovi u snegu za njihovu destrukciju.

Sve što se nalazi u ponuđenom dokumentu očigledno već stoji u Briselskom sporazumu.

Tako da žalopojka o nekakvoj opasnosti koju tvituju Vuk Jeremić i Boris Tadić, žaleći za neodaslanim pismima u Moskvu i Peking – može samo da ugrozi njihovu politiku nacionalista okrenutih ka najvećim svetskim nedemokratskim društvima, mnogo više nego Srbiju.

Dakle, svi oni se boje samo zbog gubitka glavnog alata za svoje katastrofalne politike, mogućnosti da i dalje drže građane Srbije u kosovskoj komi.

Dokument o kojem je reč nije javan, ali je zabrinutost zato javna. Svi znaju šta piše u njemu, a tako je isto bilo sa Memorandumom SANU svojevremeno, samo tada „patrioti“ nisu bili zabrinuti.

Kako li se to kod svih njih javlja ta razlika u zabrinutosti oko neobjavljenih dokumenata?

Pa javlja se tako što im nisu važne činjenice, oni se obraćaju osećanjima koja sami nemaju, ali ih zloupotrebljavaju zbog svojih političkih interesa.

I stvaraju arhaičnu sliku društva kao neke organske zajednice, što je pogubni konzervativizam.

Pozivamo Aleksandra Vučića da bez odlaganja potpiše sporazum koji je pripremljen i na taj način otrgne Srbiju od propadanja i usmeri je ka sasvim drugačijoj budućnosti u kojoj će se zatvoriti svi tragični susedski sukobi.

Dužan je svim građanima Kosova i Srbije potpis kojim bismo došli do vekovnog mira, time bi i sebi omogućio šansu da ga istorija malo drugačije opiše imajući u vidu njegovu radikalsku političku karijeru koja traje trideset godina. (Danas)

(Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma)