GDF smatra objektivnim i argumentovanim  Izveštaj Evropske komisije u kome se konstatuje da Srbija nije napredovala u ključnim oblastima koje su obuhvačene poglavljima 23 i 24 u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

U izveštaju se posebno naglašavaju: borba protiv korupcije u kojoj “nema vidljivih rezultata”, komentarisanje sudskih postupaka koje može biti oblik „političkog pritiska na tužilaštvo i sudstvo“, sporo sprovođenje strategije za istrage i procesuiranje ratnih zločina, spore ustavne promene u „svetlu evropskih standarda o nezavisnosti i odgovornosti sudstva“ jer je ovaj proces trebalo da započne tokom druge polovine 2016. godine, a da se okonča do kraja 2017. godine.

U Izveštaju EK posebno mesto ima deo u kome se konstatuju „zabrinjavajući slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima“. U ovom dokumentu se takođe kaže: “Što se tiče slobode izražavanja i medija, opšte okruženje i dalje nije pogodno za ostvarivanje ovih prava”.

GDF smatra da posebno zabrinjava reakcija predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić u odnosu na ceo dokument EK, a naročito u odnosu na deo o slobodi izražavanja i medija. Izjave premijerke potvrđuju stav da država Srbija nema nameru da isnstitucionalno doprinese poboljšanju medijske situacije u zemlji i ostvarivanju evropskih demokratskih standarda za oblast medija. Ti standardi sadržani su u evropskom regulatornom okviru i oni su uslov za ulazak svake zemlje u EU. Odnos koji Ana Brnabić ima prema medijskim slobodama i demokratizaciji javne sfere, može se prepoznati i u odnosu Vlade Srbije prema Nacrtu medijske stratgeije, ali i u sadržaju ovog dokumenta.