Neformalno, zahvaljujući tviteru i medijima koji su na njega obratili pažnju, deo naše javnosti mogao je da sazna, da je Srbija podržala Deklaraciju Evropske unije o predsedničkim izborima u Belorusiji. Ovaj dokument EU usvojila je još pre dve nedelje, a u njemu se ocenjuje da „izbori u Belorusiji nisu bili demokraski i fer i da su državni organi ove zemlje primenili nesrazmernu primenu sile prema demonstrantima koji su pokazali želju za demokratskim promenama“. Vlast Srbije pridružila se nečujno, ne nadajući se glasnoj podršci šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i američkog ambasadora Entoni Godfrija, koji su na tviteru pohvalili ovakav gest.

Nema nikakve sumnje da je politički vrh Srbije želeo da ova vest prođe neprimećeno da doda malo svetla na našu međunarodnu politiku, ali da nikako ne bude za domaću upotrebu. Kako inače tumačiti činjenicu da Aleksandar Vučić koji ne propušta ni jednu priliku da u javnom nastupu pomene i najmanju sitnicu koja može biti u njegovu korist, od broja testiranih na kovid 19, nabavke respiratora, otvaranja kovid bolnica, ekonomskih uspeha Srbije, do izgradnje ambulanti, škola i renoviranja aerodroma u Republici Srpskoj, u danima kada je svakodnevno na ekranima svih televizija, uopte ne pomene podršku pomenutoj deklaraciji?

Građanski demokratski forum pozdravlja pridruživanje Deklaraciji o predsedničkim izborima u Belorusiji, ali je, nažalost, očigledno da taj stav nije iskren jer se izbegavanjem njegovog publiciteta u Srbiji, zapravo zabašuruje suština sadašnje vlasti koja ne može da ne uvidi sličnosti između Belorusije i Srbije.

GDF Info