Saopštenje GDF povodom sahrane patrijarha Irineja

Izražavanje poštovanja prema patijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju i žalosti zbog njegove smrti, razumljiva je reakcija vernika i ostalih građana prema crkvenom poglavaru. Pogrebni ritual u takvom slučaju je nešto što se podrazumeva i što je deo običaja. Međutim, iako su i crkva i državne institucije najavile da će se opraštanje vernika sa patrijarhom i njegova sahrana dešavati uz sve mere predostrožnosti i izbegavanja rizika širenja infekcije korona virusom, već prvi čin ispraćaja, potpuno je demantovao ove najave. U vreme dok je kovčeg sa preminulim patrijarhom bio izložen u Sabornoj crkvi, veliki broj vernika je celivao i kovčeg i krst ispred njega, što nesumnjivo predstavlja ogroman rizik i sasim sigurno širenje zaraze među građanima. Time je pokazano da ni crkva ni država nemaju autoritet koji je u ovakvim sutuacijama sudbonosan.

Ovakvo ponašanje je neoprostivo, pogotovo kada se zna da je upravo zbog ignorisanja epidemiološke opasnosti došlo do razboljevanja i Patrijarha Irineja i nedavno mitropolita Amfilohija.

Građanski demokratski forum insistira da crkveni i još više državni organi se prema ovom događaju odnose odgovorno i zaštite građane od širenja bolasti koja već uveliko uzima tragičan danak. S obzirom da će opraštanje trajati do sutrašnje sahrane, nužno je hitno preduzeti preventivne mere radi sprečavanja širenja epidemije.

GDF Info