Građanski demokratski forum (GDF) zahteva odgovornost onih koji su zloupotrebili obolele od covida, deleći im u bolnici („Štark arena“) fašističke i negacionističke propagandne sadržaje kojima se negira genocid u Srebrenici. GDF podseća na elementarne činjenice, utvrđene i sudskim presudama i istoriografskim istraživanjima. Nakon zauzimanja Srebrenice od strane vojske bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića, ubijeno je preko 8.000 bošnjačkih muškaraca, dečaka i staraca, zbog svoje nacionalne pripadnosti. Bio je to vrhunac jedne nacional-fašističke politike ogrezle u zločin, koja je vođena u ratu u BiH. Podsećamo da su masakr u Srebrenici i Haški tribunal i stalni Međunarodni krivični sud okarakterisali kao genocidnu radnju izvan svake razumne sumnje.

Republika Srbija, bez čije vojne, logističke, propagandne i materijalne podrške masakr ne bi bio moguć, presudom Međunarodnog krivičnog suda osuđena je kao odgovorna zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida. Međutim, iako je skupština Srbije 2010. donela rezoluciju o prihvatanju presude, režim Aleksandra Vučića danas je posvećen negiranju srebreničkog genocida.

GDF čvrsto stoji na stanovištu da nema zločinačkih naroda, ali postoje zločinačke i genocidne ideologije i politike. Zbog toga je potrebno napraviti diskontinuitet sa fašistoidnom politikom zločina koja je primenjivana u ratovima 1990-ih, a čiji nosioci i danas vladaju Srbijom. Negirajući genocid, oni brane svoju nakaznu politiku i svoje sramotno delo.

Razgraničenje sa zločinom, nacionalizmom i fašizmom i njihova osuda, prvi su uslov ozdravljenja i moralne obnove našeg društva. Očekujemo od kolega iz opozicije, od svih časnih kritičara Vučićevog šovinističkog i korumpiranog režima da se o ovim temeljnim civilizacijskim vrednostima izjasne što pre i bez dvosmislenosti. Režim koji nas ugnjetava iznutra, svađa sa susedima i sramoti pred svetom mora biti pobeđen !

Zoran Vuletić, predsednik GDF