Zoran Vuletić,predsednik Građanskog demokratskog foruma povodom obostranog proterivanja ambasadora između Crne Gore i Srbije

 Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović više puta je, od ministarstva zemlje domaćina,  bio opomenut zbog svog nediplomatskog delovanja i mešanja u unutrašnja pitanja našeg suseda. Nije prestao sa tom nepristojnom i, u međunarodnim odnosima, čak i među vrlo bliskim državama, neprihavtljivom navikom i zato je proglašen nepoželjnim. Svojom opaskom da je Podgorička skupština iz 1918. godine “oslobodilačka”, ambasador Srbije, ne samo da se lično upleo u pitanja koja su potpuno van njegovih ingerencija, već je time dokazao da on u Crnoj Gori predstavlja paternalističku, ekspanzionističku politiku Vučićevog režima, ali i drugih političkih i intelektualnih krugova koji Crnu Goru negiraju kao državu, podrivaju njen suverenitet i priželjkuju njeno utapanje u veliku Srbiju.

Ponašajući se nadmeno i sa visine kao zastupnik nekoga ko je Crnoj Gori nadređen, Božović se uživeo u ulogu Selim Paše, pa je, kao u Gorskom vijencu, dobio odgovor. Šta će nova vlast Crne Gore učiniti povodom ovog pitanja, to je njeno suvereno pravo, a reagovanje Ministarstva inostranih poslova Srbije koje je odmah preduzelo recipročne mere, inferiorni je gest odmazde, koji potpuno razotkriva misiju Božovića.

Svojim hitnim noćnim sastancima i stvaranjem atmosfere neizvesnosti i tenzije, Aleksandar Vučić je još jednom potvrdio da su on i njegov režim ključni faktori nestabilnosti u regionu.

Građanski demokratski forum osuđuje ponašanje srpskog ambasadora i podržava one aktere koji sa stanovišta međusobnog poštovanja, ravnopravnosti, zajedničke prošlosti i dobrosusedske budućnosti, nastoje da odnose između Srbije i Crne Gore unaprede i učine dostojnim bliskosti dva naroda.

GDF Info