Apel intelektualaca, javnih ličnosti, antinacionalistički i proevropskih orijentisanih građana, pod nazivom Apel za prihvatanje ponuđenog plana EU (u organizaciji Građanskog demokratskog foruma) biće predstavljen javnosti, neposredno uoči najavljene sednice Skupštine Srbije o Kosovu, 2. februara, u četvrtak, na kojoj bi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, trebalo da odgovara na pitanja poslanika parlamenta u vezi sa predstojećim koracima vlasti, kada je reč o rešenju kosovoskog pitanja.

Tema sednice parlamenta je evropski predlog sporazum o normalizaciji Srbije i Kosova, koji, sudeći prema javnosti dostupnim, iako nepotvrđenim informacijama, od Srbije zahteva da se ne protivi ulasku nekadašnje južne srpske pokrajine u Ujedinjene nacije, kao i u ostale međunarodne organizacije.

 

To se u stručnoj ali i široj javnosti tumači kao neformalno priznanje kosovske nezavisnosti, a prema tvrđenju Aleksandra Vučića, SAD i EU su pred Srbiju ispostavile ultimatum sankcijama, ukoliko Srbija ne stavi potpis na ovaj dokument.

Srbija na rasrksnici

Ukoliko su ovi navodi istiniti, uprkos tome što nacionalistička opozicija u Srbiji izražava sumnje da predsednik govori istinu, ne mareći ni za izjave zapadnih doplomata, koje idu u istom smeru, ovo će biti prvi put da se, posle devedesetih godina, naša država iznova našla pred upozorenjem ali i mogućom primenom kanznenih mera izolacije – poput uvođenja viznog režima, povlačenja investicija i donacija, koje više od dve decenije dolaze sa zapada u Srbiju, i na čemu je, prema tvrđenjima stručne javnosti, zasnovana celokupna ovdašnja ekonomija.

 

– Pitanje Kosova decenijama je određivalo unutrašnju i spoljnu politiku Srbije. Sada smo na raskrsnici suočeni sa pitanjem: kako će određivati budućnost? Da li će Srbija dobiti stabilan mir, postati uvaženi član porodice zapadnih demokratija i obezbediti ekonomski prosperitet? Ili će nastavi da živi u iluziji da će povratiti zemlju koja je izgubljena u ratu 1999? – kaže za Danas Boško Jakšić, spoljno-politički analitičar.

Hoće li Srbija nastaviti da živi u iluziji: Javne ličnosti u četvrtak predstavljaju Apel za prihvatanje EU predloga 2
Foto: RTS/Printscreen

Sagovornik Danasa će u četvrtak, na predstavljanju Apela za prihvatanje ponuđenog plana EU, moderirati javnu debatu u Medija centru, na kojoj će govoriti – Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, profesor Ivo Visković, Rade Radovanović, novinar i publicista, Svetislav Basara, pisac, Milivoj Bešlin, istoričar, Radoje Stefanović, advokat, Tomislav Marković, novinar i pisac, Čedomir Stojković, advokat i Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demogratskog foruma.

 S jedne strane je Makijaveli, s druge zavet cara Lazara

– Izbor je između pragmatizma i emocija istorije. S jedne strane je Makijaveli, s druge zavet cara Lazara. S jedne strane realnost koju određuju događaji kao što je rat u Ukrajini, s druge zakoni nebeske pravde – kaže Boško Jakšić za Danas.

 

Kako dodaje, skupštinske saglasnosti nije bilo u septembru, a verovatno je neće biti ni sada, iako, napominje, civilizovana politička pristojnost, koja ne ukida pravo na drugačije mišljenje, nalaže da se sasluša šta povodom okvira pregovora iza koga stoje Evropska unija i SAD ima da kaže šef države.

– Mi iz Građanskog demokratskog foruma verujemo da postoji veliki broj građana koji su spremni da, bez kalkulacija o datumu članstva u EU, prihvate ponuđenu platformu. Pozivamo ih da se opredele za Srbiju na Zapadu. Pozivamo vas na javno potpisivanje Apela za prihvatanje ponuđenog plana EU, u četvrtak, u Medija centru, Terazije broj 3, od 12-14 časova – zaključuje naš sagovornik.