Građanski demokratski forum naglašava da je uvođenje vanrednog stanja formalno urađeno u skladu sa Ustavom, ali je vlast namerno izbegla izjašnjavanje skupštine koja je jedina nadležna da potvrdi uvođenje vanrednog stanja ali i sve mere vlade i predsednika. Nije objašnjeno kako to skupština nije u mogućnosti da se sastane kada su u većini evropskih zemalja skupštine zasedale i aktivno učestvovale u donošenju potrebnih mera zaštite od pandemije.

Naš Ustav predviđa odstupanja od ljudskih prava u i to samo u obimu u kojem je to neophodno (član 202. Ustava). Odstupanje od ljudskih prava ne znači njihovo potpuno ukidanje već samo ograničenje (član 20. Ustava), tako da je u vanrednom stanju moguće uvesti zabranu kretnja (tzv. policijski čas) ali u ograničenom trajanju. Međutim, zabrana kretanja od 24 časa nije ograničenje odnosno odstupanje od utvrđenih ljudskih prava već je u pitanju njihovo potpuno ukidanje i zato čak ni u vanrednom stanju nije dozvoljeno u potpunosti ukinuti slobodu kretanja (član 39. Ustava). Pored kršenja Ustava, uvođenje 24 časovne zabrane kretanja bi već komplikovane okolnosti, otežalo do neizdrživosti.

Istovremeno, od prava na pravično suđenje se ne može odstupiti ni u vanrednom stanju, što je urađeno uvođenjem tzv. skajp suđenja gde optuženi nije prisutan na svom suđenju. Uvođenje zabrane kretanja od 24 časa sa već postojećim kršenjem prava na pravično suđenje, predstavlja ulazak u diktaturu.

Građanski demokratski forum upozorava trenutnu vlast da prestane sa zloupotrebom vanrednog stanja i da odmah odustane od najavljenog uvođenja diktature.

GRAĐANSKI DEMOKRATSKI FORUM

Beograd, 02. april 2020. godine