Građanski demokratski forum smatra da je gostoprimstvo koje režim Aleksandra Vučića pruža Sergeju Lavrovu, Putinovom glavnom saučesniku u zločinima prema Ukrajini, duboko nemoralno i krajnje štetno po interese Srbije i svih njenih građana.

Posetom Lavrova, Vučićeva Srbija je sebe jasno svrstala u red retkih autoritarnih država koje otvoreno podržavaju Putinov režim i njegov zločinački pohod na Ukrajinu. Političke, ekonomske i svake druge posledice izbora kojega je Vučićev režim napravio biće nesagledive po sve naše građane.

Namenjujući Srbiji ulogu evropske Belorusije, Vučić je svesno i namerno ugrozio evropsku perspektivu Srbije. Nažalost, ni građani Srbije ne mogu biti abolirani za podršku komadanju miroljubive, suverene i evropske države. Široka podrška agresiji na Ukrajinu, iako je rezultat Vučićeve desetogodišnje proruske propagande, izazvaće ozbiljne posledice u životima svih naših građana, koji moraju biti svesni da će sami plaćati visoku cenu predstojeće izolacije i prekida pristupnih pregovora sa EU.

GFD očekuje od EU i SAD da ne falsifikuju istinsko proputinovsko raspoloženje i podršku koju režim u Beogradu pruža režimu u Kremlju, već da svoj odnos prema Vučiću usklade sa njegovom stvarnom, proruskom, destruktivnom i antidemokratskom politikom.

Pozivamo Aleksandra Vučića da hitno i bez prenemaganja otkaže katastrofalnu posetu Sergeja Lavrova Beogradu. Ako to ne učini, pozivamo sve demokraske opozicione stranke da organizovano, javno i glasno pokažemo svoje neslaganje sa boravkom visokog funkcionera jednog zločinačkog režima našoj prestonici.

Predsednik GDF
Zoran Vuletić