Srbija ne može sama da odlučuje u globalizovanom svetu u kojem su interesi velikih sila veoma konfrontirani, posebno zato što imamo pritiske sa svih strana, izjavio je FoNetu novinar Boško Jakšić, komentarišući izjavu predsednika Srbije da Srbija mora da bude samostalna i da samostalno odlučuje.

"<a

 

Vođenje diplomatije Srbije u četvorouglu Vašington-Brisel-Moskva-Peking moguće samo ukoliko “naša diplomatija uspeva da obezbedi harmonične odnose na tom prostoru,” ocenjuje komentator Boško Jakšić u intervjuu za ‘Agreman’ novinske agencije FoNet. “Naša diplomatija ipak nije dorsla izazovima s kojima je suočena.”

“Mi smo posle Vašingtonskog sporazuma [o saradnji Kosova i Srbije uz posredovanje SAD], u miraz tog sporazuma, dobili sve protivnike Trampove administracije, a to su i Evropska unija, i Rusija, i Kina,” objašnjava dugogodišnji spoljno-politički komentator i nekdašnji urednik dnevnika “Politika”.

“Srbija je nominalno na evropskom putu. To slušamo jako dugo, ali svi pokazatelji govore da se Srbija udaljava od Evropske unije. Udaljava se, pre svega, u onom ravcu reformi koje bi trebalo da naprave jednu verodostojnu državu koja sledi vrednosti Evropske unije,” ocenjuje Boško Jakšić. On dodaje da, ipak, Srbija nije jedini krivac za ovu pojavu.

“Ni Evropska unija ne insistira na reformama da bi se stvorila pravna država – snažnih institucija, medijskih i drugih sloboda.” Poznat je i razlog, tvrdi Jakšić: “Zato što je i Evropska unija vrlo sebično zainteresovana isključivo za neku vrstu rešenja kosovskog pitanja, a Kosovo je ‘alfa i omega’ naše uutrašnje, a još više – spoljne politike.”

Koordinacije oko rešavanja kosovskog pitanja između Amerike i Evropske unije – nema. Amerikanci hoće da se stvari reše na njihov način, jer im to omogućava i da uđu u prostor ovog dela Zapadnog balkana, koji je Nemačka na neki način ‘unjižila’ kao deo svoje interesne sfere, i to samo izaziva nove konflikte. Ne vidim [način] da u nekom zajedničkom sadejstvu Amerike i Evropske unije problem može da bude rešen,” kaže Boško Jakšić.

“Meni se čini da je najveći dobitnik Vašingtonskog sporazuma predsednik Vučić lično. Dakle, on je dobio godinu dana ‘poštede’, da ne mora da se suoči s onim trenutkom istine, a to je priznavanje nezavisnosti Kosova,” tvrdi Jakšić.

“nama jeste Tram bliži i mi ga na neki način kujemo u zvezde zato što on je on bio prvi koji je bio spreman da razgovara i čuje naše stavove. To je taj vrhunac i maksimum koji smo dobili, a s druge strane nas je uklopio sa silama bez kojih je teško rešiti to kosovsko pitanje. Za razliku o njega, bajden – njegova otežavajuća okolnost gledajući iz perspekstive Beograda – je ta njegova očigledna naklonost Prištini.” Ipak, postoje  mogućnosti pozitivnog razvoja: “Dolazak Bajdena na vlast bi nas skinuo s raspeća odnosa s Eropskom unijom, jer Bajden namerava da popravi odnose s EU i saveznicima preko Atlantika, i to bi nama bila dobra vest,” kaže Boško Jakšić, koji je i član Saveta GDF.

GDF Info/FoNet