Optužio je opoziciju da daje alibi Vučiću da ne postigne dogovor sa Prištinom

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić pozvao je opoziciju u Srbiji, kao i kulturnu i intelektualnu elitu, da zahtevaju od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se dođe do rešenja kosovskog problema i jer je to preduslov da Srbija nesmetano nastavi i značajno ubrza svoj put ka Evropskoj uniji.

„Nedostaje podrška pregovorima i pronalaženju rešenja za kosovski problem od strane kompletnog političkog establišmenta, kulturne elite, univerziteta, akademije nauka. Potrebno je da celokupna elita zahteva od predsednika da se dođe do rešenja“, rekao je Vuletić za N1.

Prema njegovim rečima, zbog nerešenog kosovskog problema, Srbija je potpuno zaustavljena u evropskim integracijama i građani uveliko trpe posledice toga, što se direktno odražava na njihove živote, na ekonomiju, životni standard, inflaciju.

„Mi se nalazimo u slobodnom padu. A nakon deset godina, od silnih obećanja, Vučić nam reklamira parizer“, kazao je Vuletić.

Dodao je da „Srbija nije Vučićeva“ i apelovao na opoziciju da prestane da izbegava temu Kosova.

„Zamislite da je 70-80 poslanika zahtevalo od Vučića dogovor sa Kosovom i vekovni mir. Potreban nam je dogovor koji će na kraju značiti da će Kosovo biti u Ujedinjenim nacijama, da nećemo ometati jedni druge u pristupanju EU. Granice između Srbije i Kosova su danas kao Berlinski zid. Jedini način da se ukloni granica je prihvatanje i implementacija svega dogovorenog“, ocenio je Vuletić.

Optužio je opoziciju da daje alibi Vučiću da ne postigne dogovor sa Prištinom.

„Ali, Srbija više nema vremena za čekanje. Ovi problemi neće nestati ni ako se sutra promeni vlast u Srbiji“, poručio je Vuletić.

Najavio je da će GDF učiniti sve da se formira jedna predizborna lista koja će da uvaži 30-35 odsto birača koji iskreno žele u EU i čiji će predstavnici da jasno kažu da podržavaju zapadni plan za Kosovo.

„Ta lista ne bi osvojila preko 50 odsto mandata, ali bi osvojila 30 odsto mandata. Bez tih 90 poslanika nema teoretske šanse da bi Vučić mogao da vodi ovakvu politiku“, ocenio je Vuletić.

Pozvao je opoziciju da ga, ukoliko Vučić napravi dogovor sa Prištinom, ne proziva kao izdajnika.

„Kosovo su izgubili Milošević i Šešelj, sada je vreme da im se ispostavi faktura za to“, rekao je Vuletić.

On je ocenio da i Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti „Neiskreno“ pristupaju pregovorima i koriste ih za svoje unutrašnjopolitičke potrebe.