ZORAN VULETIĆ: Cinična politika Dodika i Vučića, Milatović Mandićeva “desna ruka”, Srbija daleko od NATO-a, Schmidt odustao od građanske BiH

Za naš Portal govorio je Predsednik Građanskog demokratskog foruma gospodin Zoran Vuletić. Njegov intervju prenosimo u celosti.

The Balkantimes Press: Vučić sa Dodikom, Dodik svojata vojsku Republike Srbije. Dodik planira da izvede uniformisana lica na entitetsku granicu u BiH….

Zoran Vuletić: Dodik ne propušta priliku da zapreti BiH secesijom Republike srpske. Način na koji to radi, a posebno događaji prilikom kojih to čini, imaju svoju specifičnu težinu. Po pravilu je u društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji ćuti praveći se da ne čuje šta Dodik govori. Zatim, nonšalantno provuče da podržava celovitu BiH. Rekao bih da se radi o ciničnoj politici koliko Aleksandra Vučića toliko i Milorada Dodika. Dodik nikada ne bi tako govorio da nema podršku Vučića, a posebno ne bi to činio u njegovom prisustvu. Znaju dobro obojica da će Dodikove pretnje sa vojne vežbe u Batajnici kada je obavestio javnost BiH, a posebno Bošnjake da iza njegovih namera stoji Vojska Srbije, kao i po ko zna koji put negiranje genocida u Srebrenici, ovoga puta u Gradini, užasno uznemiriti Bošnjake kojima je direktno pretnja upućena. Međitim, obojici je takođe jasno da od tog plana u suštini nema ništa. Niko na svetu, uključujući i Aleksandra Vučića lično ne bi priznao takvu tvorevinu, secesiju RS, jedino bi to učinio Putin kome nedostaje otvaranje novog fronta u Evropi. Žalosno plašenje Bošnjaka sa vojnih vežbi iz Srbije pokazuje potpuni nemoral i bezdušnost dvojice lidera, a o nerazumevanju situacije u kojoj se nalazi ceo region Zapadnog Balkana da ne govorimo. Zaključio bih na kraju da ta cinična politika pre svega služi da se nikada ne reformiše Dejtonski sporazum, kako bi BiH nastavila da bude izvor nestabilnosti normalnog života čime najgori dobijaju šansu za nastavak pljačkanja i otimanja od građana. Sada bi već moralo da bude svima jasno, sporazum iz Dejtona je dao prednost miru u odnosu na pravdu. Krajnje je vreme da se
posle skoro trideset godina posvetimo i pravdi, reformišemo Dejtonski sporazum kako bi BiH profunkcionisala kao građanska država i dala šansu najboljima. Posebnu odgovornost snose predstavnici međunarodne zajednice koji deluju umorno i podsećaju na Vučića koji ćuti pored svog jastreba Dodika.

The Balkantimes Press: Kuda “goni” Jakov Milatović?

Zoran Vuletić: Pobeda Jakova Milatovića me nije iznenadila. Građani Crne Gore su kao i svi ostali iz regiona prilično iscrpljeni poslednjih trideset godina. Mimoišao ih je rat u najvećem delu, ali su platili popriličnu cenu i oni. Vlast DPS-a i predsednik Milo Đukanović su sredinom devedesetih izvanredno razumeli kuda treba da ide Crna Gora. Takođe su jako dobro razumeli kako se do tog cilja najbrže dolazi. Otklonom od Miloševića i reformom politike su praktično srušili berlinski zid u Crnoj Gori i postavili svoju trasu ka EU. Nažalost Srbija nije uspela da sruši svoj Berlinski zid do dana današnjeg, a poslednji i najozbiljniji pokušaj je uništen atentatom na premijera Đinđića. Nakon atentata Srbija je na večnom EU putu i sve kasnije vlasti su posvećeno radile da tamo nikada ne stignemo. Ovaj kraći uvod je bio neophodan kako bi se pojasnilo kuda ide Crna Gora sa izborom novog predsednika. Jakov Milatović je imao idealne uslove za pobedu. Imao je protivnika koji je više od trideset godina na vlasti i neminovnost da se u tako dugom periodu javljaju anomalije koje prate svaku vlast poput korupcije i okoštalosti sistema. To se mnogo lakše jasnije pripisuje nekome ko je
dugo na vlasti nego vlastima koje se češće menjaju.Takođe je imao ogromnu podršku čitave Srbije, imajući u vidu povezanost velikog broja građana dveju država, a posebno treba naglasiti konstantni srpski politički narativ koji ne prihvata nezavisnost Crne Gore uz Vučićevu vlast koja ima svoje direktne eksponente u Demokratskom frontu i Andriji Mandiću, a koji su neminovni budući partneri Milatovića. Posmatrajući sve ove činjenice lako je zaključiti da Crna Gora izborom Jakova Milatovića postaje poput Srbije, večni kandidat za EU sa ambicijom Vlade da tamo nikada ne stigne. Šansu za nastavak EU puta će Crna Gora dobiti tek nakon nekih narednih izbora tj. za 3-5 godina ukoliko bude racionalnih političara koji će odbaciti uticaj Srbije na njihov strateški cilj.

The Balkantimes Press: Vučić osniva novi pokret…sledi ga Jelena Trivić u Republici Srpskoj…

Zoran Vuletić: Radi se novom pokušaju prevare birača tako što se želi sakriti SNS koji postaje u društvu potpuno prepoznatljiv samo po enormnoj korupciji i bahatosti. Tobož novi pokret sa novim ljudima, najverovatnije na čelu sa pet do deset neukaljanih ljudi koji će jedini biti vidljivi nakon osnivanja toga pokreta. Naravno fizički deo poslova će u kampanjama iz senke raditi stari ,,dobri’’ SNS, kao i eventualno buduće vršenje vlasti ako prevara uspe.

The Balkantimes Press: Pritisak da Srbija i BiH udju u NATO…

Zoran Vuletić: Siguran sam da bi bilo jako dobro i korisno da ceo region uđe u NATO. Smanjile bi se tenzije i što je najvažnije apsolutno bi se otklonili svi bezbednosni rizici. Nažalost, ne vidim skoru perspektivu za takav ishod, pre svega zbog Srbije koja još uvek živi svoje zablude koje je Slobodan Milošević instalirao, a političari od 2004. nakon atentata na premijera Đinđića potvrđivali i dalje potvrđuju. Danas je u Srbiji podrška EU integracijama na duplo nižem nivou nego 2001.,svega oko 35%, a podrška članstvu u NATO je spala na samo oko 32 procenta . Čak i pored pritisaka koje pominjete nemamo uslove da se tako nešto pozitivno i desi. Ipak tako velika odluka mora da bude pre svega rezultat jasnog opredeljenja većine građana koji su svesni svojih interesa. Još uvek Srbija drži ključ evropske budućnosti regiona, Evropa je to prepoznala i otud ovako snažan pritisak da se reši konačno kosovski čvor. Agresija Rusije na Ukrajinu je tu stvar pokrenula sa mrtve tačke jer EU ne želi ni najmanji bezbednosni rizik na Balkanu. Nakon toga će početi rešavanje odnosa u BiH, pre svega reforma Dejtonskog sporazuma koji drži učaurenu Bosnu.

The Balkantimes Press: Konačno je izabrana vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik je ponovo intervenisao, kako ovo komentarišete?

Zoran Vuletić: Očekivao sam mnogo više od gospodina Šmita. Obećavale su njegove izjave kada je stupio na dužnost promovišući građansku državu, međutim vrlo brzo je u suštini odustao od sopstvene politike. Jasno je bilo kada je promenio izborni zakon u kom pravcu će ići. Time je trasirao put i ovih najnovijih izmena kako bi se formirala vlada. Treba dati šansu novoj vladi i učiniti maksimalni napor da se što pre redefiniše Dejtonski sporazum. Ovakav galimatijas od propisa je nerazumljiv, daje šansu pre svega nacionalistima i njihovim organizacijama. Bosni je preko potreban jednostavan, građanski koncept države koji bi bio najveća brana srpskohrvatskim snovima.

Napomena o autorskim pravima: Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici našeg portala sa koje je sadržaj preuzet. Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku The Balkantimes Press.

Copyright Notice: It is allowed to download the content only by providing a link to the page of our portal from which the content was downloaded. The views expressed in this text are those of the authors and do not necessarily reflect the editorial policies of The Balkantimes Press.