Jučerašnji događaji u Kosovskoj Mitrovici samo su još jedan od epiloga dugogodišnjeg nerešavanja problema, nastalog raspadom Jugoslavije, u čemu je tadašnje rukovodstvo Srbije imalo najvećeg udela. U periodu posle devedesetih, političari i Beograda i Prištine ne pokazuju dovljno volje ni sposobnosti da ovo pitanje reše.

Nestabilnost, antagonizam, kriminal, posebno šverc, traju već godinama. Umesto civilizovanog dogovora o normalizaciji snabdevanja i razmeni roba, šverc služi i jednoj i drugoj strani da, po potrebi, izaziva incidente koristeći ih u političke svrhe.

Ima istine  u analizama poznavalaca kosovskih prilika da je akcija kosovske inspekcije i policije trebalo da posluži Aljbinu Kurtiju za jačanje rejtinga pred lokalne izbore zakazane za nedelju i da je zato akcija bila gruba i opasna po živote ljudi.

Međutim, odgovor Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika, još više je politizacija nemilog događaja i najava aktivnosti koje mogu da budu vrlo opasne po ceo region. Vučićev razgovor sa Srbima sa Kosova u Raškoj kao i obraćanje pripadnicima Žandarmerije u Kraljevu , nisu samo izraz brige za srpsko stanovništvo na severu Kosova, već očigledno korišćenje ove situacije za najavu upotrebe sile.

Uverenje da će vojnici izvršiti svetu dužnost ako ih država pozove i da će u tome pobediti, takođe je deo predizborne kampanje predsednika Srbije, ali ima i mnogo šire implikacije, od svesne najave oružanih sukoba do mogućeg testiranja kako će Rusija i još po neko, reagovati u tom slučaju.

Građanski demokratski forum osuđuje upotrebu sile na severu Kosova u, inače legitimnoj istrazi šverca i drugih nezakonitih radnji, ali osuđuje i reakcije Aleksandra Vučića i ostalih predstavnika vlasti Srbije, zbog nepromišljenog i neodgovornog ponašanja čije posledice mogu biti pogubne. Ovakva reakcija političkog vrha Srbije u potpunosti osvetljava prave razloge intenzivnog naoružavanja poslednjih godina i dokazuje da vlast rešenje kosovskog problema, iako stalno govori o miru,  više vidi u upotrebi sile nego u razgovorima i kompromisu.

 

Zoran Vuletić, predsednik GDF