Potpisnici poltičkog Dogovora, Stranka moderne Srbije (SMS) i Građanski demokratski forum (GDF), najsanažnije osuđuju javan i organizovan progon pripadnika albanske nacionalne manjine, Gjuraj Mona iz Beograda. Organizovane grupe desničara su se okupile ispred pekare ’’Roma’’ vlasnika Gjuraj Mona, u subotu 27.04.2019. godine, kada su sprečavali građane da uđu u pekaru, ali su i skandirali: ’’Ubi, zakolji da šiptar na postoji’’ te su pekaru gađali svinjskim glavama. Sve ovo je snimljeno i objavljeno na društvenim mrežama, a policija je obaveštena. Nakon ovakvog napada, i to neskriveno samo zbog albanske nacionalnosti pekara i sa ciljem proterivanja tj. zatvaranja njegove pekare, prisutna policija nije reagovala, nego je o svemu obavestila tužilaštvo. Najgore od svega je što tužilaštvo nije reagovalo na bilo koji način, iako ovaj napad predstavlja klasični primer izvršenja teškog krivičnog dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, za koje je predviđena kazna i do 10 godina zatvora. Da je tužilaštvo preduzelo i najblažu radnju prema bar jednom organizatoru ovog napada, danas ne bi došlo do još masovnijeg, organizovanijeg i strašnijeg progona na nacionanoj osnovi.

Politika relativizacije ratnih zločina i rehabilitacije poražene Miloševićeve politike, koju sada i javno sprovodi režim Aleksandra Vučića, je direktno odgovorna za javni progom nacionalnih manjina u Beogradu. Istovetno prečutkivanje presude Radovanu Karadžiću i insistiranje na nacionalističkoj politici, što je u suprotnosti sa samo formalnim približavanjem EU, nas sve vraća u ’90 godine prošlog veka.

Država Srbija je obavezna da zaštiti sve svoje građane, a pogotovo nacinalne manjine. Zato insistiramo na odgovornosti Republičkog javnog tužioca, gospođe Zagorke Dolovac, jer nije ispunila svoju dužnost prema građanima Srbije.