Šešelj dodatno naružio sebe

Količina primitivizma i potpunog izostanka građanske i opšte kulture kojom je dokazani ratni zločinac Vojislav Šešelj govorio u Narodnoj skupštini Srbije o novinarki Danasa Snežani Čongradin, još jedna je, nikako neočekivana, ilustracija pojedinačnog zločinačkog uma, ali i, nažalost, prilično rasprostranjene društvene svesti u Srbiji.

Građanski demokratski forum smatra da nema nikakve sumnje da su uvrede najviših državnih funkcionera na račun svih koji drugačije i kruitički misle, ohrabrenje za Šešelja i njemu slične, koji ne prezaju od srozavanja najviše državne institucije na nivo banalnih nacionalističkih rasprava.

U zemlji koja nema dovoljno razuma i snage da se objektivno odredi prema bliskoj prošlosti, može se dogoditi apsurd, da se umesto predloga zakona po kome bi se svi koji negiraju zločine i veličaju zločince, procesuirali, a pravosnažno osuđeni zločinci ne bi mogli da unižavaju parlament svojim prisustvom, da se umesto toga neko osmeli da traži zatvorske kazne za one koji imaju objektivan i odgovoran odnos prema prošlosti.

Svojim prizemnim vokabularom Šešelj je uspeo da dodatno naruži sebe i one koji ga podržavaju, a ne novinarku Čongradin kojoj su njegove besmislice upućene, a koja profesionalno obavlja svoj posao. Nije uspeo da uvredi ni Biljanu Kovačević Vučo, koju je uzgred pomenuo, jer je uspomena na nju svetlost naspram njegovog mraka.