Građanski demokratski forum osuđuje najnovije manifestacije autoritarizma i gaženja institucija od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Naime, njegova inicijativa da bi udžbenike istorije trebalo da piše država, znači da je osim ekonomske, medicinske i svake druge ekspertize, Vučić postao i vrhunski istoričar i didaktičar, jer želi da postane i autor udžbenika.
Podsećamo da je država i do sada postavljala vrlo jasne okvire planom i programom kako bi udžbenici morali da izgledaju. Podsećamo da je država preko svojih komisija i recenzenata nametala podobne autore udžbenika. I kao da to sve nije dovoljno, potrebno je dodatno poniziti struku, razoriti institucije, počevši od Nacionalnog prosvetnog saveta i još jednom poslati poruku da u Srbiji o svemu odlučuje jedan čovek.
GDF nikada neće pristati na to da jedan čovek može biti snažniji od institucija i da je bilo koji autoritarac na vlasti preko noći postao stručnjak u najosetljivijim oblastima nauke. Neronovske ambicije Vučića su zbog toga tragikomične, ali posledice takvog delovanja biće samo tragične.
Upozoravamo da je Vučićeva inicijativa usmerena na dalje širenje mržnje i podgrevanje nacionalističkog ekstremizma u udžbenicima, kako bi se nove generacije mladih vaspitavale u nekritičkom duhu i atmosferi ostrašćenih i mitomanskih narativa.U takvoj Srbiji odsečenoj od Evrope i sveta, zavađenoj na krv i nož sa svim svojim susedima, prepunoj nacionalističke mržnje i ultradesničarske frustracije on planira da vlada doživotno.
Takva Srbija bila bi trajno izolovana i okrenuta kriminalu da bi preživela. Samo u takvoj Srbiji Vučić može neometano da vlada. Samo izolovanoj i sluđenoj zemlji može da prodaje svoje opasne i ratnohuškačke ideje o „srbskom svetu“, što je drugo ime za projekat velike Srbije koji se pre dve deceije završio u strašnim zločinima i genocidu. Granice Vučićevog „srbskog sveta“ neće nikada postati državne, ali će one biti granice istorijskih laži koje bi autokrata hteo da ugradi u nove udžbenike istorije koje će on i njegov ministar Vulin pisati umesto istoričara. Poruka njima može biti samo jedna: Neće proći!
Zoran Vuletić, predsednik GDF