GDF: Pozivamo Srbe sa Kosova da odmah izvade kosovske pasoše i preregistruju automobile

20 tra
0

Građanski demokratski forum pozdravlja odluku Evropske unije o viznoj liberalizaciji s Kosovom.

To je značajan korak ka normalizaciji odnosa u regionu i ohrabruje sve dobronamerne političke faktore da istraju u svojim nastojanjima da se na Zapadnom Balkanu započne sveobuhvatna transformacija političkih odnosa u okviru kojih ćemo početi jedni drugima da šaljemo dobre poruke.

Takva dobrosusedska politika je tragično nedostajala u proteklim decenijama i ova odluka je najava boljih vremena. Čestitamo i građanima Kosova i Evropske unije na ovoj važnoj odluci.

Istovremeno ukazujemo na zabrinjavajuću činjenicu da Srbi s Kosova koji ne izvade kosovski pasoš neće moći bezvizno putovati u države članice Evropske Unije.

 

Srpski pasoši koje izdaje Koordinacioni centar ne važe. One prave im je nemoguće dati jer ne mogu da promene prebivalište. Znači, drugim rečima realna okolnost ih tera ka Prištni ukoliko žele normalno da žive

Međutim, politika Srbije proglašava izdajnikom svakog ko preregistruje auto ili uzme pasoš, kako dugačije shvatiti paljenje autombila tim ljudima. To bi bio ukratko rezultat „patriotske“ politike Beograda u odnosu na Kosovo.

To će naravno pogoditi samo najsiromašnije, jer smo svesni da mnogi Srbi koji su profitirali na kosovskom problemu imaju adresu u Srbiji. Ali, šta je sa onima koji nisu profitirali? Da li je zvanični Beograd ikad razmišljao o njima? Siromašni Srbi sa Kosova će tako biti poslednji u ovom delu sveta kojima će biti potrebne vize za putovanje u EU.

 

Teško je odoleti ironiji, čestitamo svim političkim akterima u Srbiji koji su do ovoga doveli, jer ako je to bila njihova politika, onda su u svojim nastojanjima uspeli. Ostaje samo da se dive samima sebi na postignutim rezultatima.

Ne sumnjamo da će upravo to i uraditi. Ako je vlast ikakvo znanje, ovde znanja nema. A kako stvari stoje, ako ovako nastavimo neće ga ni biti. Vlastima u Srbiji, uostalom nikada nisu bile važne činjenice. Oni su se uvek obraćali osećanjima. Problem je što ni njih iskreno nemaju.

 

Na kraju, pozivamo sve Srbe sa Kosova koji to već nisu učinili da odmah izvade pasoše sa kojima će biti građani sveta, da preregistruju automobile sa kojima će moći slobodno da putuju i time odbace sumanutu politiku Srbije koja ih drži kao taoce već trideset godina zarad pljačke i bogaćenja onih koji preko njihovih života trguju budućnošću sve naše dece.

Comments

    No Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Fields marked * are mandatory.