Logična posledica objave da će se za žrtvama “Oluje” žaliti u Prijedoru, gradu-simbolu stradanja nesrba

Građanski demokratski forum (GDF) osudio je danas napad huligana na autobus sa navijačima Fudbalskog kluba Rijeka iz Hrvatske na autoputu u Srbiji i upitao da li je to “početak obeležavanja operacije ‘Oluja’” u Srbiji.  

“U četiri ujutro pravi srpski ‘junaci’ preprečuju autoput i napadaju navijače iz Rijeke. Sve je tu što treba za junaštvo: noć, palice, deseterac i onda bežanija. Nosili su oznake fudbalskog kluba Crvena zvezda, pa su se tako legitimisali kao naslednici predsednika. Od sramote koju su napravili ‘nepoznati’ počinioci još je veća ona sramota koju pravi zvuk tišine poznatih državnih zvaničnika”, naveo je GDF u saopštenju za javnost.

Oni su oštro osudili odluku presednika Srbije Aleksandra Vučića, patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i predsednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da se centralno obeležavanje godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” iz 1995. godine održi u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini, gradu poznatom po koncentracionim logorima, masovnim  grobnicama, ubistvima dece i masovnom proterivanju nesrpskog stanovništva.

“Šta je napad na autobus na autoputu prema neutralizaciji genocida? Ali, veza je ipak očigledna. Maloletnike smo već osposobili za masakre. Ta zagnojena rana postala je hronična i zahvata celo telo. Kao što isto tako postoji i psihička moralna rana koja stvara sopstvenu pokvarenost. Zar nije vreme da se opametimo usred sopstvene hipermoralne konfuzije?”, upitali su iz GDF-a.

Dodali su da su huligani koji su napali autobus iz Hrvatske zapravo predstavnici generacija koje su odgajane na mržnji i koje sada “pokazuju kako će nam društvo izgledati sledećih decenija”.