“Da se Tužilaštvo za organizovani kriminal hitno pozabavi ovim slučajem”

Građanski demokratski forum (GDF), GLAS i Grupa Oktobar zatražili su danas hitnu smenu direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, nakon što mu je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije zbog optužbi da je umešan u trgovinu drogom i oružjem i povezanost s Rusijom.

“Zbog svega navedenog, a i u skladu sa zahtevima protesta, zahtevamo hitnu smenu Aleksandra Vulina sa pozicije direktora BIA. Takođe, zahtevamo da se Tužilaštvo za organizovani kriminal hitno pozabavi ovim slučajem i zatraži dokaze od Ministarstva finansija SAD i učini sve što je potrebno da se ovaj slučaj rasvetli”, naveli su u saopštenju za javnost predsednici tih organizacija Zoran Vuletić, Nemanja Milošević i Čedomir Stojković.

Zahtevali su i nezavisnu istragu kako bi se utvrdilo da li je i ako jeste koga je od predstavnika međunarodne zajednice lobistički tim Srbije plaćao tim prljavim novcem.

Oštro su kritikovali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog reakcije na vest o sankcijama koje su SAD uvele Vulinu, koji je rekao da njega nisu doticale sankcije 1999, kao i da je “neki kokain pronađen u Beloj kući, a Vulin je pod sankcijama zbog stava o Rusiji”.

“Ovakav način komunikacije o bitnim temama je ispod svakog nivoa ne samo političke delatnosti i funkcije na kojoj se nalazi, već je i ispod svake granice pristojnosti. Predsednik je zaboravio da je danas 2023. godina, a ne 1999. koje se rado seća, iako je tada njegova i Vulinova politika doživela vojni, politički i moralni poraz, a Srbija unazađena za decenije razvoja”, poručili su u saopštenju za javnost.